Ćuprije Evrope više nisu fikcija

02 Aug 2016
Autor Mirjana
485 pregleda

Kada je pripremala izdavanje prve monete Evropske unije, Evropska centralna banka je na svaku od sedam banknota, kao zajedničko obeležje, stavila po jedan most - simbol saradnje i povezanosti između evropskih država i njihove saradnje sa svetom.

Ćuprije Evrope više nisu fikcija

Ovo rešenje na novčanicama imalo je praktično objašnjenje. Želeći da izbegne konflikte oko zastupljenosti nacionalnih obeležja tadašnjih dvanaest članica EU, Evropski monetarni institut je odlučio da novčanice ukrasi fikcionim mostovima koji su reprezentovali različite stilove gradnje i različita doba evropske kulture. Ovim je izbegnuto „nacionalno suočavanje” tadašnjih i budućih država članica i dugotrajno usaglašavanje oko izgleda zajedničke monete.

Austrijski dizajner Robert Kalina je osmislio sedam mostova koji su reprezentovali različite periode: barok, klasiku, gotiku, romanesko, rokoko, modernu arhitekturu, kao i arhitekturu čelika i stakla. Njegovim rešenjem su sve članice bile zadovoljne, jer su novčanice bila dovoljno „evropske” da bi se sa njom sve nacije identifikovale, i nedovoljno personalizovane da bi je bilo koja prisvajala.

Ipak, deceniju kasnije, svih sedam mostova sa evropskih banknota podignuti su u holandskom naselju Spijkenize u predgrađu Roterdama. Projekat dizajnera Robina Stama započeo je kao šaljiva ideja, nastala dok je sedeo u piceriji. Dok je čekao da plati, pogled mu je pao na poleđinu novčanice i most oslikan na njoj. Pomislio je kako bi bilo zanimljivo oživeti nešto u šta ljudi gledaju svaki dan, a na to ne obraćaju previše pažnje. Ozbiljno se posvetio proučavanju mostova sa novčanica i potražio pomoć stručnjaka oko realizacije svoje zamisli.

Stamova ideja se dopala čelnicima Roterdama, koji su se sa puno entuzijazma uključili u realizaciju njegove ideje. Ubrzo, uz pomoć malog tima inženjera i građevinara, niklo je sedam mostova jarkih boja i prepoznatljivog izgleda. Ceo projekat je koštao oko 1 milion €. Mnogi koji su ih videli smatraju da je ideja u najmanju ruku blesava, ali se većina slaže da ih treba posmatrati sa pozitivnim stavom, kao šaljivu i interesantnu ideju. Taj stav je zauzela Evropska centralna banka, kao i dizajner novčanica Robert Kalina:

„Ideja je veoma komična” rekao je Kalina za Spiegel Online. „Ipak, voleo bih da sam ih video sagrađene u onom stilu kako su osmišljeni na novčanicama, umesto u formi kičastih fasada.”

U svakom slučaju, i oni kojima se dopadaju Stamove „ćuprije sa novčanica” i oni što ih osporavaju se slažu da sa malo šale i vedrine koje nose, šareni mostovi predstavljaju eliksir dobrog raspoloženja za današnju Evropu koja posrće pod teretom unutrašnjih sukoba, migrantske krize i terorističkih pretnji.

izvor: Spiegel Inernational, designboom

foto: Klaas Boonstra

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 06 Aug 2016

Da li sebe mogu da nazovem nemarnim čovekom kada je novac u pitanju ili averzija prema istom, moram priznati da na € monetama nisam ni primetio mostove!? Kao globalista, kosmopolita i pacifista, veliki sam pobornik ideje zajednice evropskih naroda a da pri tom svaki narod sačuva svoj jezik, pismo, kulturu, folklor... Brisanjem svih granica, ne samo u Evropi nego i na celoj Planeti, postaćemo prava zajednica svekolikog čovečanstva! Na žalost, moraće do tada da prođe još puno decenija, jer je, za sada, previše onih kojima to nije u interesu...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru