Ničeove pouke za mlade pisce

13 Mar 2015
307 pregleda

Ovaj zanimljiv set pravila, koja je u ličnoj prepisci ostavio slavni mislilac, verovatno bi ostao nepoznat široj javnosti da žena za koju su pisana nije odlučila da ih obelodani u svojoj knjizi „Niče”, objavljenoj 1894. godine.

Ničeove pouke za mlade pisce

Autorka knjige, Lu Salome (1861-1937), bila je nemačka intelektualka, pisac i psihoanalitičar ruskog porekla kojom je Niče bio fasciniran. Ova fenomenalna žena, kojoj je Rainer Maria Rilke pisao najdirljivija ljubavna pisma, bila je poznata i kao muza najvećih evropskih filozofa i umetnika, i prijateljica porodice Sigmunda Frojda. Ni slavni Niče joj nije odoleo, pa joj je nakon samo dva susreta ponudio brak. Lu ga je odbila, što je donelo krah tog prijateljstva, ali ne i obostrane naklonosti i poštovanja.

Dve decinije kasnije, u knjizi „Niče”, Lu je otkrila da je u mladosti uživala veliku intelektualnu podršku Fridriha Ničea. U poglavlju „O učenju stila”, navela je smernice u vezi sa pisanjem koje joj je Niče dao:

  1. Od osnovne važnosti je život: stil treba da živi.
  2. Stil mora da odgovara određenoj osobi sa kojom želiš da komuniciraš. (Zakon uzajamnih veza)
  3. Prvo, potrebno je pre pisanja precizno defnisati „šta želim da saopštim”. Pisanje mora biti mimikrija.
  4. Kako pisac nema na raspolaganju sredstva sa kojima raspolaže govornik, on mora posedovati snažnu ekspresivnost jer će u suprotnom njegova pisana reč biti bleda.
  5. Bogatstvo života se otkriva kroz bogatstvo gestova. Moraš naučiti da osećaš sve - dužinu i ograničenja rečenica, interpunkcije, izbor reči, pauze, redosled argumenata - kao gestove.
  6. Budi oprezna sa tačkama! Samo oni koji imaju dug dah dok govore umeju sa tačkama. Kod većine, tačke su stvar prenemaganja.
  7. Stil treba da dokaže da veruješ u ideju; ne samo da o njoj razmišljaš, nego da je i osećaš.
  8. Što je apstraktnija istina koju želiš da podeliš, to brže moraš da joj udahneš smisao.
  9. Strategija dobrog proznog pisca je u što bliskijem prilasku poeziji, a da u nju nikada ne zagazi.
  10. Nije kulturno niti pametno u pisanju uskratiti čitaocu očigledna opažanja. Međutim, veoma je poželjno i veoma je pametno pustiti ga da sam pronikne u srž naše mudrosti.

Lu Salome je nesumnjivo cenila Ničeove smernice, napisane u formi aforizama koje su oboje voleli. Ispod ove liste, Lou je napisala:

„Kao zlatni prsten, svaki aforizam čvrsto vezuje misao i emociju. Niče je stvorio novi oblik filozofskog pisanja, svoj lični stil; ne samo da je majstorski savladao jezik, on je premostio i njegove nedostake. Ono što je bilo nemo, dobilo je snažan odjek.”

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru