Zaboravljeni majstori pisane reči

25 Jun 2013
Autor D.L.
1133 pregleda

Od pamtiveka se zna da je knjiga čovekov najbolji drug (ne treba je mešati sa čovekovim najboljim prijateljem psom) i da niko kao ona ne može obezbediti sate i sate razonode i razbibirige, pored toga što uvećava naše znanje i bogati rečnik. Dugo je baš knjiga bila prozor u svet, dok joj to mesto nije preuzeo televizor.

Zaboravljeni majstori pisane reči

Mnoge generacije su svoja prva znanja o istoriji, geografiji, nauci popunjavala iz knjiga omiljenih pisaca, koji su znali da nam probude maštu i povedu nas kroz vreme u daleke predele, i nateraju nas da se poistovetimo sa njihovim glavnim junacima. Ovde nije reč o poznatim piscima čija su dela odavno deo obavezne školske lektire koje moramo da pročitamo. Osim ako nije snimljen film o tom delu, pa pokušavamo da prevarimo nastavnike ''gubeći'' samo 2 do 3 sata svog slobodnog vremena umesto nekoliko dana. Šta je sa onim piscima čija dela nisu dubokoumna i ne zahtevaju od nas da napregnemo naš mozak do krajnjih granica pokušavajući da shvatimo šta je glavni junak hteo da kaže tom i tom rečenicom? Šta se desilo sa onim piscima koji su samo želeli da nas zabave svojim delima, da nam probude maštu i podele sa nama deo njihove mašte? Vreme je da se podsetimo svojih omiljenih pisaca koji polako gube trku sa vremenom i uz čije junake odrasta sve manje dece.

Karl Maj (Karl May; 1842.-1912.god)je verovatno najveći pisac svog vremena, barem ako je suditi po tome kako je verno u svojim romanima opisao predele u kojima nikada nije bio. Njegov opus se sastoji od preko 70 romana odštampanih u više od 100 miliona primeraka, sa čitalačkom publikom koja se može meriti brojkom sa 9 nula. Dela po kojima je postao poznat opisuju severnoamerički kontinent i njegove stanovnike u vreme kada su Indijanci još uvek bili gospodari većeg dela Severne Amerike. U njima se nedvosmisleno bori za ljudska prava svih dobrih ljudi bez obzira na boju kože. Ko još nije čuo za Vinetua, poglavicu apača čija srebrom okovana puška nikada ne promašuje, i njegovog brata po krvi Old Šeterhenda, čija pesnica obara kao kovački malj? Iako optuživan da je najveći lažov među piscima, što verovatno jeste, to ne umanjuje vrednost njegovih knjiga čiji su junaci našli mesta u mnogim srcima dečaka i devojčica podjednako. Onaj koji nije čuo za Vinetua, Old Šeterhenda, Sem Hokinsa, Old Fajerhanda, Old Šurhenda, Kara ben Nemzija i mnoge druge njegove junake verovatno nikada neće znati koliko je izgubio.

Žil Vern (Jules Verne; 1828. - 1905.god.) je bio francuski pisac za decu i odrasle, bez izuzetaka, i pionir naučne fantastike. Njegova dela su bila toliko ispred svoga vremena da su ga savremenici ponekad javno prozivali i smatrali ludakom. Njegovi avanturistički romani su nas vodili u polarne pustinje, da bi nas potom bacili na dno okeana, pa u središte zemlje, na put oko sveta balonom i kao vrhunac nas ispalili iz velikog topa pravo na Mesec. Da li znate ko je Fileas Fog, i kako je uspeo da balonom obiđe celu zamljinu kuglu za samo 80 dana? Ako niste čitali knjigu 20 000 milja pod morem i ne znate ko je kapetan Nemo, verovatno vam je bilo sasvim svejedno zašto je prva nuklearna podmornica na svetu nazvana baš Nautilus. Od njegovih dela su više prevođeni samo romani Agate Kristi, a njegovi radovi se i dan danas pojavljuju u obliku filma ili se njegovi junaci koriste u filmovima koji nisu direktno povezani sa njima (Liga izuzetnih džentlmena; film iz 2003. god.). Iako su u njegovo vreme svi događaji opisani u knjigama smatrani nemogućim, gotovo besmislenim, Vern je bio ubeđen da će se sve to jednog dana stvarno dogoditi. I nije mnogo pogrešio.

Aleksandar Dima (Alexandre Dumas; 1802.-1870.god.)je bio francuski književnik istorijskih romana, i smatra se začetnikom tzv. romana-feljtona. Avanturističkog duha, u svojim delima je opisivao sve ono što on sam nije mogao da doživi, a omiljena tema mu je bila Francuska pre revolucije. Njegovo najpoznatije delo, Tri musketara, je pomoglo velikom broju dece da shvate važnost prijateljstva, obaveze prema drugovima i značaj istinoljubivosti. Čuvena parola D'Artanjana, Aramisa, Portosa i Atosa, ''Svi za jednog- jedan za sve'' često se čula na ulicama među razigranom decom koja su se jurila sa štapovima umesto mačeva, i vezanim majčinim šalovima oko vrata umesto musketarskih pelerina. Taj roman je toliko puta bio inspiracija filmskoj industriji da se više i ne zna koliko glumaca se našlo u ulogama četvorice kraljevih musketara. Dimina dela su čitana u jednom dahu, a duh viteštva je obuzimao srca kako mališana tako i onih malo starijih, pa i njihovih roditelja da budemo iskreni. Njegova dela su poslužila kao tema za više od 200 filmova, a najpoznatiji su, sem Tri musketara, još i Grof od Monte Krista, Kraljica Margo, Vitez Mezon Ruž i Kraljičin Đerdan.

Mark Tven (Mark Twain; 1835.-1910.god.)je američki književnik koji je bio omiljen kod dece jer su njegovi junaci bili upravo deca, ne mnogo stariji od svojih čitalaca. Svako se sa lakoćom poistovećivao sa dečakom Tomom u knjizi Doživljaji Toma Sojera, koji ima probleme kao i svaki drugi dečak, ima tetku koja ga maltretira, starijeg brata koji ga maltretira još više, najboljeg prijatelja sa kojim doživljava najlepše trenutke. A tu je i nezaboravan lov na blago! Da li ima nekoga kome je sve ovo nepoznato iz sopstvenog detinjstva, makar malo? Nastavak knjige Doživljaji Haklberi Fina, pomera granicu malo dalje, i opisuje bekstvo dečaka od oca koji ga maltretira, gde Haklberi sa odbeglim crnim dečakom doživljava pustolovine na Misispiju. Dobro odradivši želju dečaka da bude neko drugi, umesto sebe samoga, ponovo zaokupira dečju maštu knjigom Kraljević i prosjak, u staroj Engleskoj. Mark Tven je svoje knjige pisao na osnovu svojih doživljaja, svojih želja i mašte kao deteta, i time je obezbedio da se svako dete lako poistoveti sa njegovim junacima.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
RB, 27 Jun 2013

Divan članak.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru