Ne dozvolite da vas zaglupe moderne tehnologije

13 Jul 2013
2133 pregleda

Ako pripadate srednjoj generaciji, sigurno se sećate vremena kad ste napamet znali desetine brojeva telefona, a matematičke operacije bez naprezanja rešavali u glavi. Zabrinjavajući trend o kojem se sve više priča je primetno slabljenje radne memorije čoveka.

Ne dozvolite da vas zaglupe moderne tehnologije

Stotine bojeva telefona pohranjeno je u našim SIM karticama. Sa sobom u džepu nosimo rezervni mozak u kojem su ne samo imenik, kalkulator i dnevnik obaveza, već i najveća enciklopedija ikad napravljena od nastanka čoveka – Google. Ne postoji potreba da pamtimo bilo šta, i naš se mozak tome prilagođava. Jednom rečju, zaglupljujemo.

Industrija zabave se svela na puko nadmetanje u tome ko je sposoban da proizvede sadržaj sa što više vizuelnih i zvučnih senzacija. Kad se radi o aplikacijama namenjenim za igranje na računarima i mobilnim platformama, sve se svodi na motoriku. Cilj je što brže preći put, pogoditi što više meta ili izbeći virtuelne zamke. A šta je sa mozgom?

Da tokom evolucije koja se upravo dešava ne završimo kao bića dugih, brzih prstiju, šupljih lobanja i praznih očiju, brine se mala industrija misaonih i logičkih igara koja ima za cilj da zabavu podigne na viši nivo.

Zoran Pavlović, matematičar i pronalazač, pre skoro 20 godina izumeo je kompleks igara Zoki sa čuvenim Zoki kartama. Igre koje se baziraju na logici, kombinatorici i matematici predstavljale su pravu revoluciju na tržištu misaonih igara. Pre četiri godine je osmislio grupu igara sa brojkama, zvanu Arithmo, koja se oslanja na osnovne matematičke operacije između tri mala broja - do 12, što se uči u prvom razredu osnovne škole. Zanimljiva je anegdota sa sastanka sa jednim američkim milionerom kojem je prezentovao Arithmo igru. Milioner ga je potapšao po ramenu i rekao: „Nemojte igru sa 3 broja, dajte sa 2, mi smo glupa nacija, teško je to za nas”.

Poslušao je savet, i napravio novi kompleks igara, zvani iMath. Sigurni smo da će vam se dopasti, kao i mnogima koji su shvatili da zabava ne mora da bude gubljenje vremena.

Čitaocima našeg magazina Zoran Pavlović je omogućio da igraju najbolju igru u iMath sistemu - Jungle Math. Izuzetno lagana i zanimljiva igrica, u kojoj samo treba aktivirati mozak, što nam je i cilj. Ukoliko vam se dopadne, na ovom LINKU skinite još neku za svoj android telefon ili tablet, i uživajte u sjajno osmišljenim mozgalicama koje su korisne za vas.

Ako prvi put ulazite u igru, kliknite levi meni (žuti limun) i izaberite polje ? da pročitate uputstvo kako se igra

Naš mozak funkcioniše na principu četiri modela pamćenja – kratkotrajno, dugotrajno, radna memorija i fotografska memorija. Iako je po strukturi i funkciji savršeni biokompjuter, ljudski mozak ma tendenciju da „zapusti” delove koji se retko koriste. Odavno je opovrgnuta zabluda da deca i mladi bolje usvajaju nova znanja od starijih ljudi. Teže pamte i sporije usvajaju znanja ljudi koji su dozvolili da im radna memorija postane funkcija koju je organizam prepoznao kao nepotrebnu i smanjio je na minimum.

Dokazano je da i veoma stari ljudi, koji su se celog života bavili samousavršavanjem, učenjem stranih jezika, pa čak i samo pasionirano rešavali ukrštene reči, igrali šah ili sudoku, daleko ređe pate od demencije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ovo se objašnjava time što im je memorijski put celog života ostao trasiran, a zahvaljujući stalnim mentalnim izazovima mreža neurona dobro razgranata.

Misaone igre koje uključuju operacije povezivanja brojeva, slova, slika i pojmova su nezamenljiva „hrana za mozak” savremenog čoveka. U savremenoj medicini korste se i kao vid rehabilitacione terapije kod pacijenata posle moždanog udara ili traumatskih povreda mozga. Pored toga što predstavljaju neiscrpni izvor zabave i relaksacije, istovremeno pokreću zaboravljene delove našeg uma, i čine ga mladim i vitalnim.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru