Napoleon je umro pre skoro dva veka, popisni obrazac prosledite svetom Petru

13 Dec 2013
Autor Tea
994 pregleda

Da se administrativne greške ne dešavaju samo kod nas i da zbrka u popisnim podacima postoji još negde u svetu, govori neobičan događaj u Francuskoj koji je ovih dana postao predmet sveopšteg smeha. Čuvenom francuskom imperatoru Napoleonu Banaparti nedavno je na adresu u Ajaču na Korzici stiglo pismo. Pošta je pošiljku vratila uz napomenu: „Umro 1821. Molim, prosledite Svetom Petru”.

Napoleon je umro pre skoro dva veka, popisni obrazac prosledite svetom Petru

Nije reč o pozorišnoj komediji koja publiku razgaljuje smehom, već o istinskom propustu koji je nasmejavši nas do suza na trenutak uspeo da skloni svakodnevne brige sa lica javnosti.

Francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije (Insee) je u decembru 2013. godine poslao popisni obrazac slavnom vojskovođi, na adresu koja se nalazi u blizini kuće u ulici Sen Šarl u kojoj je Napoleon rođen, a gde se danas nalazi muzej Bonaparte.

O ovoj neobičnoj pošiljci je izvestio list „Kors Maten” posavetovavši institut da hitno proveri podatke kojima raspolaže kako ne bi ponovo postao predmet podsmeha na Internetu. „Insee je barem mogao da pismo adresira na Dom invalida, gde se danas nalazi Napoleonov grob”, zaključio je uz šalu ovaj korzikanski list.

Bilo da je u pitanju kompjuterska greška ili nepoznavanje nacionalne istorije, ovo pismo je zaista bilo namenjeno čoveku koji je mislio da na ovom svetu postoje samo dve alternative – zapovediti ili slušati tuđe ispovesti. Kako je od smrti Bonaparte prošlo gotovo dva veka, biće zanimljivo čuti „ispovest” o tome kako je došlo do jedne ovakve greške.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru