Ovako zvuči Huritska himna, najstarija pesma na svetu

18 Jul 2016
Autor Mirjana
3122 pregleda

Muzika ima moć da nas vrati u prošlost. Kada čujete omiljenu pesmu iz detinjstva, događaji iz tog vremena se vraćaju kao da su se desili juče. Zamislite kakvu bi moć imao muzički „teleport” koji vas vraća na Bliski istok, u doba pre 3500 godina!?

Ovako zvuči Huritska himna, najstarija pesma na svetu

Zahvaljujući istraživanju tima prof. dr Eni Kilmer sa Katedre za asirologiju Univerziteta u Kaliforniji, to više ne moramo da zamišljamo. Od 1950-tih godina, kada su na tlu današnje Sirije u drevnom gradu Ugaritu pronađene tablice sa zapisima himne jednog kulta, danas poznate kao Huritska himna, stručnjaci iz oblasti asirologije i muzike su radili na dešifrovanju drevnih notnih zapisa.

Rad na uklesanim znacima na 29 tablica, koji su na huritskom jeziku označavali neku vrstu nota, otkrio je doslednost na potpuno očuvanom fragmentu, danas poznatom kao H6, koji je nedvosmisleno predstavljao melodiju lirike davnina.

Zapis su ostavili stanovnici Akadskog kraljevstva, osvajači Kedrove šume i Srebrnih planina (današnji Liban i planine Taurus) čije se kraljevstvo širilo po Vavilonu, Kipru, Elami, Sumeru i Siriji. Ujedinivši Mesopotamiju, osnovali su prvo carstvo u istoriji sveta.

Smatra se da je pesma, koja je nastala oko 1400. godine p.n.e, bila posvećena sirijskoj lunarnoj boginji Nikal, ženi boga Meseca, kojeg su nomadski narodi izuzetno poštovali jer su smatrali da ih vodi i štiti tokom noćnih lutanja. Zanimljivo je da tablice ispod „notnog zapisa” sadrže i iscrpna uputstva o načinu interpretacije, na koji način pevač treba da prati izvođenje na harfi i uputstva kako se na instrumentu podešava ton.

Profesori Eni Kilmer i Ričard Kroker su objavili audio knjigu na ploči (sada dostupna i na CD-u) pod nazivom Zvuci iz tišine, zajedno sa brošurom u kojoj je kroz fotografije i transkripte predstavljena drevna blisko-istočna muzika. Najstariju poznatu pesmu u ljudskoj istoriji, Huritsku kultnu pesmu iz starog Ugarita, na liri izvodi Majkl Levi, kompozitor i muzičar specijalizovan za rekonstrukciju drevne muzike i tehnika sviranja.

izvori: Amaranth Publishing, Daily Mail UK, Open Culture

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru