Najlepši mostovi sveta (XIV) - Vasco da Gama

26 Aug 2013
Autor Mirjana
5372 pregleda

Najduži most u Evropi izgrađen je u blizini Lisabona u Portugalu i otvoren za saobraćaj u martu 1998. godine. Njegova veličina bila je razlog što su projektanti morali pažljivo da obračunavaju krivine planete Zemlje da bi obezbedili stabilnost gigantu čija je gradnja koštala milijardu evra.

Najlepši mostovi sveta (XIV) - Vasco da Gama

Most Vasco da Gama ponosno nosi ime portugalskog moreplovca zaslužnog za otkriće pomorskog puta u Indiju i spaja istočni deo Lisabona sa glavnim autoputem na drugoj strani reke.

Rukavac reke Tagus deli stari centar Lisabona od njegovih južnih predgrađa. U najširem delu, rukavac se pruža na prostoru širine 10km i vekovima je bio prepreka onima koji su želeli da iz starog grada pređu na levu obalu reke. Iako je 1966. godine sagrađen most koji je spajao Lisabon sa predgrađem Almada, tokom devedesetih je postalo jasno da on ne može podneti sve gušći saobraćaj i da predstavlja usko grlo grada. Umesto lakog rešenja, da novi most sagrade u blizini starog, gradske vlasti su odlučile da most sagrade na mestu gde je rukavac reke najširi, sa jednim krajem u istočnom delu Lisabona neposredno pored mesta gde je 1998. godine održana prva svetska izložba EXPO ’98.

Brojni protesti koje su građani održavali protiveći se ideji o izgradnji tako skupog i dugog mosta nisu pokolebali vlasti, a negodovanje je kulminiralo kada je putarina na postojećem mostu povećana da bi se finansirao novi. Internacionalni konzorcijum je most sagradio za samo 18 meseci, tačno pred otvaranje najvećeg ekonomskog događaja te godine u svetu, sajma EXPO’98, ali i 500. godišnjice otkrića pomorskog puta u Indiju.

Ponte Vasco da Gama, kako ga nazivaju Portugalci, projektovala je kompanija Armando Rito Engineering koja je specijalizovana za izgradnju velikih mostova i vijadukta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru