Najbrojnija porodica na svetu

16 May 2016
1189 pregleda

U četvorospratnici sa sto soba, u severoistočnoj indijskoj državi Mizoram, živi sedamdesetogodišnji Zaiona (u medijima često pogrešno predstavljan kao Ziona Čana) sa svojih 39 žena, 94 dece, 14 snaha i 33 unučadi. U vlasništvu njegove 181-člane porodice su škola, igralište, farme svinja i pilića, kao i dobar komad poljoprivrednog zemljišta. Pošto ne žive sa njima, u članove porodice nije ubrojano 26 udatih kćeri, isto toliko zetova i njihovi potomci.

Najbrojnija porodica na svetu

U porodici vlada skoro vojna disciplina u kojoj glavnu reč vodi Zatiangi, najstarija žena kojom se Zaiona oženio kad je imao samo 17 godina. I pored povlašćenog položaja, njen život nije lak. Svakodnevno treba organizovati život u zajednici kojoj je samo za ručak potrebno ispeći 40 pilića, skuvati 60 kg krompira i 100 kilograma riže.

Uslovi u kojima živi Zaionina porodica su skromni, ali ne i lošiji od života prosečne porodice iz okruženja. On ima svoju sobu, a njegove supruge spavaju u nekoliko zasebnih soba. Deca su po uzrastu smeštena u svoje sobe, a kuhinja i trpezarija su zajedničke. Muškarci rade farmerske i stočarske poslove, dok su žene zadužene za brigu o deci, pripremu hrane i održavanje vile. Dan počinje buđenjem u 5:50h svakog jutra, kada se svi okupljaju u molitvi i podeli dnevnih zadataka. Glavni obrok se služi između 16 i 18h, a u 21h se gase svetla i svi odlaze na spavanje.

Porodica pripada hrišćanskoj sekti Čana koju je osnovao Zaionin otac u junu 1942. godine. Do danas im se pridružilo oko 2000 članova. Miroljubivi su, i u osnovi njihovog verovanja je ubeđenje u skori povratak Isusa Hrista na zemlju. Iako okolina na ovaj način života koji ohrabruje poligamiju gleda sa osudom, novinarskim ekipama koje su posetile neobičnu komunu u selu Baktvang članovi porodice su izjavili da veoma poštuju Zaionu koji je pažljiv i požrtvovan suprug i otac, blage i vedre naravi. On sam tvrdi da mu briga o tako velikoj porodici ne predstavlja problem, i da se raduje svakom novom članu. Sebe smatra srećnim čovekom jer ga tako veliki broj žena i dece voli i brine o njemu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru