Mudrost - najbolja samoodbrana

09 Jan 2013
Autor Tea
709 pregleda

Ulični napadi na žene su sve učestaliji. Dešavaju se u različito doba dana od strane uglavnom nepoznatih manijaka. Kako se suprotstaviti nekome ko je stariji, snažniji ili krupniji? Kako stati na put nasilju i izvući živu glavu ukoliko do nemilog događaja dođe?

Šta je napad i kako se sa njim izboriti?

Mudrost - najbolja samoodbrana

Napad je situacija u kojoj vas drugo ljudsko biće verbalno, fizički ili kombinovano onemogućava u vašim trenutnim aktivnostima. Osoba koja je napadnuta najpre prolazi kroz traumatičnu situaciju u kojoj je, zbog iznenadnosti događaja, prva reakcija panika i strah. Međutim, onog trenutka kada žrtva postane svesna napada, strah zamenjuje bes a instiktivna reakcija postaje borba. Podizanjem nivoa svesti ženskog dela populacije i ukazivanjem na realnu potrebu posedovanja osnovnih znanja iz oblasti lične zaštite i samoodbrane predstavlja prvi korak da vas iznenadna situacija ne parališe.

U ovakvim situacijama, problemu najpre treba prići trezveno i „hladne glave“, koristeći periferni vid koji nam omogućava da otkrijemo potencijalne tačke na napadaču koje su otvorene, a time i idealne za odbranu. Instiktivni pokret i udarac u ranjive tačke kao što su prepone, grlo i oči, učiniće znatno manjoj  osobi da efektno onesposobi većeg protivnika. Najbolja je „sendvič tehnika“ koja podrazumeva manevar na gornjem i donjem delu napadača a za koji treba koristiti miks ruku i nogu a adrenalin, koji nam se tada neizostavno javlja, okrenuti u sopstvenu korist.

Postavlja se pitanje, koliko je zapravo moguće u momentu realnog napada i panike primeniti sve naučene zahvate? Može li nam prizivanje u svest uvežbanih trikova na kursu samoodbrane zaista biti od pomoći u  tom, odlučujućem trenutku? Može!

Uvežbavanjem raznih vrsta tehnika i načina kako se izlazi na kraj u ovakvim situacijama učiniće neprijatnu situaciju ne samo bližom nego i manje iznenadnom i manje parališućom, što omogućava da vi u toj situaciji na neki način upotrebite naučeno i učinite da to bude manje ugrožavajuće za vas. Vežbanjem pokreti samoodbrane postaju automatizovani, te kao takvi i pomažu da žena preuzme kontrolu nad svojom sigurnošću bez obzira da li se nalazi u stanu, kolima, na parkingu ili nekom drugom mestu.

Ipak, ako pođemo od podatka da je svaka treća žena u Srbiji izložena nekom obliku fizičkog nasilja a da svaka četvrta doživi pretnju nasiljem, čini se da je svakako najbolja taktika mudrost. Podizanjem svesti o okolini i onome što se u njoj dešava, mudrost je ta koja nas uči kako da izbegnemo napad u svakodnevnom životu i ne dovedemo sebe u neprijatnu situaciju.

Tehnike se uče i savladavaju, a samopouzdanje jača. Ipak, samoodbrana će postati delotvornija onog trenutka kada prihvatimo činjenicu da su sve češći napadi naša surova realnost kao i da se ovakve stvari ne dešavaju samo drugima.

Foto:londonyfc.orgeasttxkravmaga.com

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru