Blagodeti maslinovog ulja

21 Apr 2013
727 pregleda

Još jedna od blagodeti koju nam nudi priroda, jeste i maslina. Prema predanju ovo drvo su stvorili bogovi kako bi ljudima podarili dugovečnost, zdravlje i mir. Zbog svog korisnog dejstva, ne čudi činjenica da je maslina na Mediteranu poznata kao sveto drvo.

Blagodeti maslinovog ulja

Postojbina maslinovog drveta je na području Mediterana i zapadne Azije, a uzgoj maslina počeo je pre više od 7,000 godina. Grci su mazali svoje telo i kosu maslinovim uljem u cilju postizanja dobrog zdravlja. Drvo masline je veoma izdržljivo, i može živeti nekoliko vekova. Ima dokaza da su neka stabla stara 1,600, ili cak 2,000 godina. Stanovnici Santa Bartolo di Carana na Sardiniji za jedno zaista staro stablo masline koje se tamo nalazi, tvrde da je staro od 3,000 do 4,000 godina.

U mediteranskim zemljama, gde je najviše zastupljeno maslinovo ulje u ishrani, zabeležen je mali procenat obolelih od moždanog udara, srčanih oboljenja i oboljenja organa za varenje.

Zašto je maslinovo ulje odličan saveznik u odbrani vašeg zdravlja?

Visok sadržaj vitamina E kojim obiluju masline daje im antioksidantna svojstva. Pored toga, u masline sadrže mnoge hranljive i lekovite materije: vitamin C, D, A, K, biljne masti, belančevine, beta-karoten, enzime, nezasićene masne kiseline, omega-3 kiselinu, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, fitosterole, gvožđe. Masline i maslinovo ulje povoljno utiču na zdravstvene probleme kao što su: loše varenje, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, poremećene funkcije jetre, povišen holesterol u krvi, poremećen krvni pritisak, moždani udar, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, hipertireoza, PMS i klimakterične tegobe, tegobe sa prostatom, reuma, bronhitis, astma, bolesti usta i zuba, glavobolja, upale i virusne infekcije, kandida, zatvor, oštećenje ćelija, bubuljice, akne, ekcem, suva koža, oštecena kosa i nokti, i blagotvorno utiče na opekotine izazvane preteranim izlaganjem Suncu.

ZANIMLJIVOSTI:

 • Sastav i vrsta masnoća koje sadrži ovo ulje sličan je onima koje se nalaze u ljudskoj koži. Pre spavanja utrljajte malo maslinovog ulja na svoja stopala i obujte pamučne čarape. Ujutru ćete biti zadivljeni efektima. Isto uradite i sa rukama, jer nakon zime, pranja posuđa i drugih kućnih poslova postaju suve i lako ispucaju. Pošto maslinovo ulje kožu čini mekanom, može da se koristi i u slučaju da imate problem sa hrapavom kožom laktova i kolena. Deluje brže i bolje od bilo koje kupljene kreme.
 • Ispucale nokte sklone listanju premažite tečnošću napravljenu od maslinovog ulja pomešanog sa nekoliko kapi limunovog soka.
 • Utrljajte maslinovo ulje u kosu i isperite šamponom nakon 30 minuta. Ulje pomaže očuvaju vrhova vlasi. Ako imate kovrdžavu kosu, pomoći će da se kovrdže definišu u divne lokne.
 • Botaničari potvrđuju da maslina živi između trista i šesto godina. Mnoge (kao ona u Baru) stare su i više od hiljadu godina.
 • Maslinovo drvo je zimzeleno.
 • Maslina ne daje plodove prvih pet do osam godina.
 • Zrelost i punu produktivnost postiže između 35 i 150 godine.
 • Od svake masline se dobija u proseku 4 litra ulja godišnje.
 • Postoji oko sedamdeset vrsta masline.
 • Zelene masline su u stvari nezrele, a crne su one koje su sazrele na drvetu.
 • U starom veku maslinovo ulje se koristilo za negu tela i lečenje rana.
 • Stari Egipćani su koristili maslinovo ulje da bi pomerali kamene blokove pri gradnji piramida.

Zabluda je da se na maslinovom ulju ne kuva i ne peče. Samo se na hladno ceđenom ulju, mlađem od 3 godine, ne sme peći i kuvati. Rafinisano trpi termičku obradu bolje nego standardna ulja koja su kod nas u upotrebi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru