Maske za lice

03 Aug 2012
Autor Kalina
3895 pregleda

Zašto bismo bacali brdo para na skupe tretmane ili kozmetiku, kad možemo napraviti sami i to od prirodnih sastojaka? Prirodne maske su mnogo bolje i zdravije, nego one koje su hemijskog sastava i ko zna šta sve sadrže u sebi.

Maske za lice

Pre nego što stavimo odabranu masku na lice moramo ga prvo dobro očistiti i uraditi piling lica. Piling možemo napraviti sami i to sledećim postupkom:

U keramičku, drvenu ili staklenu posudu (nemojte koristiti plastiku i metal), stavite kašiku soli ili sećera (sećer je nežniji za lice, a osobe sa jako osetljivom kožom mogu koristiti braon sećer), zatim pola kašike ulja (bebi ulje, ulje od kokosa ili možete i maslinovo), i ako želite možete dodati 2-3 kapi eteričnog ulja. Lepo operate lice mlakom vodom, nanesite pripremljenu smesu i trljajte nežno kružnim pokretima. Posle toga isperite lice mlakom vodom.

  • Mlečna maska za suvu kožu:

Potrebno je: 1 kašika mleka u prahu, 1 kašika tečnog meda, 1 kašika aloe vera gela i 2-3 kapi eteričnog ulja.

Ovo je klasična mlečna maska za lice. Dobro pomešajte sve sastojke i premažite lice maskom. Ostavite da deluje jedno 15 minuta i zatim isperite toplom vodom. Ovaj recept je dovoljan za dve osobe. Ako želite možete dodati i 1 kašiku mlevenog badema (ali to po želji).

  • Maska od kiselog mleka za sve tipove kože (posebno za ovaj period godine)

Potrebno je: 1 kašika kiselog mleka (nemojte koristiti kiselo mleko bez masti) ostavljeno na sobnoj temperature (ne hladno iz frižidera) i 1 kašika tečnog meda.

Pomešajte sastojke i stavite masku na lice da odstoji 15 minuta, pa isperite lice sa frotirnim peškirićem koji je prethodno natoljen u toploj vodi. Za suvu kožu dodajte ekstra kašiku meda, dok za masnu kožu dodajte nekoliko kapi limuna.

  • Maska od zelene gline za masnu kožu

Potrebno je: 1 kašika zelene gline, 1 kašika tečnog meda, kašiku vode (ako imate masnu kožu), kašiku mleka (ako imate kombinovanu kožu) ili jojoba ulje (ukoliko je vaša koža suva), možete dodati i neko drugo ulje po vašoj želji.

Stavite glinu u posudu i dodajte med, zatim dodajte odgovarajuću tečnost (ukoliko je glina suva dodajte još malo tečnosti), na kraju dodajte eterično ulje i dobro pomešajte. Stavite masku na lice i držite 15 minuta, zatim je isperite sa frotirnim peškirićem, koji je prethodno nakvašen u toploj vodi (pazite samo da pekir ne bude previše vruć).

  • Maska za osetljivu kožu

Potrebno je: 1 kašika masnog kiselog mleka (hladnog iz frižidera), pola kašike ovasa.

Pomešajte ove sastojke, stavite masku na lice i ostavite je 10-15 minuta. Operite lice sa frotirnim peškirićem koji je natopljen u toploj vodi.

Drugi način pripreme je: Umesto kiselog mleka stavite 1 belance i ovas, pomešajte dobro i ostavite da vam se maska osuši na licu. Nekoliko puta bacite toplu vodu na lice, pa ostatak maske skinite pažljivo sa frotirnim peškirićem (namokren toplom vodom).

Napomena: Maske mešajte u staklenoj, drvenoj ili keramičkoj posudi sa drvenom kašikom, nikako ne upotrebljavajte plastiku ili metal.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru