Vilijam Šekspir – pisac i dramaturg

23 Apr 2015
2332 pregleda

23. aprila 1616. godine umro je engleski dramski pisac Vilijam Šekspir (Wiliam Shakespeare). Verovatno najpoznatiji dramski pisac na svetu, ostavio je 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne poeme i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi i danas su jedni od najčešće prikazivanih na pozorišnim daskama.

Vilijam Šekspir – pisac i dramaturg

Šekspir je rođen u Stratfordu na Ejvonu kao treće od osmoro dece i najstariji preživeli sin. Kada je napunio 18 godina, stupio je u brak sa Anom Hatvej koja je bila osam godina starija od njega. Izrodila mu je troje dece. U periodu između 1585. i 1592. godine započinje veoma uspešnu karijeru kao glumac, pisac i suvlasnik glumačke družine „Ljudi lorda Čamberlena” kasnije poznatu kao „Kraljevi ljudi”.

Za Šekspira se može reći da je bio izuzetan poznavalac ljudske prirode i emocija skrivenih u njoj: radosti, tuge, ljubavi, mržnje, čežnje i nezasitosti. Pažnju su mu posebno privlačile dve tematske oblasti, istorija i čovek. Njegove istorijske drame obiluju surovošću i intrigama. Spoj rimske tragedije i drame ogleda se kroz likove Julija Cezara, Antonija i Kleopatre, Koriolana. Najskrivenije tajne ljudske duše, otkriva kroz likove Romea i Julije, Otela, Hamleta, Magbeta i Kralja Lira. Uticaj renesanse i italijanske razdraganosti pomogao mu je u nastanku sledećih nezaboravnih dela: San letnje noći, Mletački trgovac, Bogojavljenska noć, Vesele žene Vindzorske.

Zanimljivosti:

  • Viljem Šekspir je vodio dvostruki život. Dok je u Londonu bio glumac, a zatim se proslavio i kao dramski pisac, u svom rodnom gradu Stratfordu na Ejvonu, gde mu je živela porodica koju je često posećivao, bio je poznatiji kao uvaženi poslovni čovek i vlasnik nekretnina.
  • Smatra se da su Šekspirovi roditelji bili nepismeni, a skoro pouzdano se zna da su mu i deca ostala nepismena.
  • Dva Šekspirova dela prevedena su na klingonski jezik, koji je stvoren u televizijskoj seriji „Zvezdane staze”. „Hamlet” i „Mnogo muke ni oko čega” mogu da se pročitaju na ovom neobičnom jeziku.
  • Šekspir je umro 1616. godine, sahranjen je u Crkvi svetog Trojstva u Stratfordu na Ejvonu, a na njegovom grobu je, po njegovoj želji, napisano: „Proklet da je ko mi pomeri kosti”. Kako je postojala praksa da se stare kosti izbace i napravi mesta za druge, ova kletva sačuvala je Šekspirov grob od uznemiravanja do današnjih dana.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 23 Apr 2015

Pre skoro dva veka, pojavila se prva teorija zavere protiv Šekspira? Naime, značajan broj stručnjaka, lingvista, teatrologa, književnika, dramskih pisaca... izrazio je, rekao bih, osnovanu sumnju: da li je Šekspir zaista autor svih dela koja svet poznaje? U Šekspirovoj biografiji postoji niz kontroverznih detalja koji upućuju na zaključak da su, možda, sva njegova poznata dela proizvod nekolicine ljudi!? Koliko u svemu ima istine, pokazaće vreme...

Odgovori
 
Aleksandra Glavinić, 23 Apr 2015

Te sumnje i njemu su bile poznate. U svom dobro poznatom stilu odgovorio je: Ime nije ništa! Ruža bi lepo mirisala i drugim imenom.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru