Kontracepcija, „jutro posle" ili abortus

15 Sep 2014
Autor Tea
446 pregleda

Mada su prema mngoim istraživanjima, mladi teoretski dobro informisani o kontraceptivnim sredstvima, oni i dalje najčešće upražnjavaju seks bez zaštite koji dovodi do neželjene trudnoće, polnih infekcija i sve češćeg uzimanja pilula „jutro posle“.

Kontracepcija, „jutro posle

Osim što pospešuje natalitet, seks predstavlja fizičku potrebu, izvor zadovoljstva i način da se osobe koje su pod stresom opuste. Ipak, bez obzira na svu blagodet koju može da pruži, jedan seksualni odnos bez adekvatne zaštite može da bude uzrok ne samo neželjene trudnoće, već i polnih bolesti koje mogu da promene čitav život.

Nazvane prema Veneri, rimskoj boginji ljubavi, lepote i užitka, za polne bolesti je bio u upotrebi izraz „venerične“, jer se kult ove boginje povezuje sa spoznajom seksualnosti, ali i prostitucijom.

Iako stručnjaci tvrde da je najbolji vid zaštite protiv polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće dvostruka kontracepcija, koja podrazumeva upotrebu kondoma i kontraceptivnih sredstava, procenat njihove upotrebe je zbog raznih predrasuda mali. Većina partrnera u odnos ulaze sa nadom da im se neželjena trudnoća naće dogoditi, a kada u to nisu sigurni pribegavaju pilulama „jutro posle“.

Mladi imaju nezaštićene odnose najčešće zbog zabluda o štetnosti kontraceptivnih pilula i njihovim navodnim neželjenim dejstvima poput gojaznosti, hormonalnih poremećaja i stvaranja maljavosti. Radije će posegnuti za pilulama „jutro posle“ koje u sebi sadrže mnogo više hormona, pa nisu namenjene čestoj upotrebi. Kako je potrebno nekoliko dana da jajna ćelija dođe do materične šupljine preko jajovoda, ukoliko se ova urgentna kontracepcija ne uzme u optimalnom roku od 72 časa nakon seksualnog odnosa bez zaštite, ona neće imati nikakvog efekta. Tada se primenjuje abortus koji svakako nije kontraceptivna metoda, a može da ima i ozbiljne posledice po zdravlje žene.

Pilule za kontracepciju i sredstva za lokalnu kontracepciju pružaju zaštitu od neželjene trudnoće, ali ne i od polno prenosivih bolesti, pa se kao drugo sredstvo zaštite preporučuje kondom.

Iako nemaju nikakve sporedne efekte, lako su dostupni i jednostavni za upotrebu, njihovo korišćenje se često izbegava pod izgovorom da kvare atmosferu trenutka i predstavljaju znak nepoverenja u partnera.

Nedovoljna obaveštenost često može da dovede i do situacije apsurda. Anketa koju je nedavno sprovela kompanija Bayer Healthcare u Britaniji, a koja je obuhvatila 1.500 žena starih između 24 i 34 godina, dala je neverovatne rezultate. U nedostatku kondoma u presudnom trenutku, one su kao „alternativu“ koristile providnu foliju, rukavice od lateksa i kese za zamrzivač.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru