Ko je bio pravi James Bond?

06 Nov 2012
Autor Tea
1075 pregleda
Ko je bio pravi James Bond?

Maštovitu špijunsku rekvizitu, koju smo nekada mogli da gledamo samo u filmovima o Džejms Bondu, danas po cenama koje su pristupačne gotovo svima, bez problema možete da kupite u beogradskim prodavnicama. Da se iza šarmantnog, lukavog i inteligentnog špijuna, koji pobeđuje sve protivnike krije Srbin, otkrili su engleski novinari. Da li zbog toga što je kao uzor za super agenta 007 poslužio Dušan Popov, ili je to prosto naša karakterna osobina tek, Srbija je na pragu epidemije prisluškivanja.

“My name is Bond. James Bond”! Iako se ove rečenice vezuju za Šona Konerija, Rodžera Mura, Pitera Brosnana ili Danijela Krejga, misteriozni agent po kome je kreiran najveći špijun svih vremena Džejms Bond, je bio Srbin, Dušan Popov. Priču o našem dvostrukom agentu, koji je davao nemcima dezinformacije prema nalogu britanskih tajnih službi i na taj način dao veliki doprinos savezničkoj pobedi nad nacistima, napisao je engleski špijun Ijan Fleming, koji je sa Dušanom Popovim razotkrivao tajne planove Hitlerovog Vermahta. Srbi su poslednji saznali senzacionalnu tajnu i brzo je zaboravili.

Danas, nakon 100 godina od rođenja najslavnijeg tajnog agenta na svetu, čini se da njegov talenat “čuči u svakom od nas, i čeka pravi čas”. Trenutno se u Srbiji prisluškuje 400.000 ljudi dnevno! Prava epidemija. Nadzor komunikacija dosegao je takve razmere da ukoliko se pod hitno ne uvede ozbiljan sistem kontrole, Srbija za koju godinu može da postane zemlja u kojoj caruje „veliki brat". Prisluškuju se svi, od državnog vrha do običnih građana.

Dok u prehrambenim radnjama očekujemo prazne rafofe, u istražnim radnjama ima svega i svačega. Dah da ti stane. Nedavno smo saznali da je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, informisan od strane BIA da je pre tri dana deo MUP-a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, dok se predsednik Nikolić prisluškuje duže vreme. Sindikat srpske policije je ovom izjavom ostao šokiran. Kada je Skupština Srbije usvajala Zakon o elektronskim komunikacijama nije poslušano upozorenje republičkog ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja, da takav zakon omogućava uvid u ostvarenu komunikaciju građana bez odluke suda.

Da smo dostigli već nivo paranoje, potvrđuje i to što gotovo nema čoveka koji bar jednom nije rekao „nećemo o tome telefonom". Stručnjaci kažu da sumnje i najobičnijeg čoveka da ga neko sluša, nisu bez osnova. „Službe za praćenje", pored policije, BIA i VBA, imaju i političke partije, razne poslovne kompanije, ali i pojedinci.

Kako pokazatelji govore, nastupila su zaista teška vremena za neverne muževe i žene. Bračnim drugovima koji posumnjaju da ih druga polovina vara, potrebno je tek malo vremena da postave neke od brojnih sprava, pa da u svakom trenutku znaju gde im se nalazi partner. Oni snalažljiviji, će se potruditi i da čuju o čemu pričaju, „ako uopšte pričaju“. Špijunski gedžeti poput prisluškivača, minijaturnih kamera i špijunskih softvera za mobilne telefone su danas sprave koje svako može da nabavi u prodavnici.

U tajnosti kao što je i živeo, pravi Džejms Bond je umro 1981. godine. Ostao je zagonetka za ceo svet i nakon smrti. U njegovom rodnom Titelu nema nikakvog obeležja, ne zna se gde je bila njegova rodna kuća, ali je naš narod rešio da oda počast bar njegovom zanimanju. Stvarnost nekad nadmašuje maštu.

Vlast prisluškuje narod! Šteta što ostaje gluva na ono što čuje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru