Bondovi zlikovci i realan svet pretnji

23 Nov 2012
Autor Tea
134 pregleda

Velikoj slavi Džejms Bonda su sigurno doprineli negativci sa kojima se borio i izborio.

Tim povodom, naredne dve godine u međunarodnom muzeju špijunaže u Vašingtonu, biće otvorena izložba o najupečatljivijim negativcima iz 50 godina duge istorije filmova o Džejmsu Bondu.

Izložba “Izvanredno zli” ima za cilj da pokuša da odgovori na pitanje koliko zlikovci iz Bond serijala imaju veze sa realnim svetom pretnji u kome živimo.

Bondovi zlikovci i realan svet pretnji

Bond je jednostavan čovek koji bez nekih većih ambicija, rešava zadatke koji su mu povereni, a koji su zapravo od svetske važnosti. Za razliku od njega, njegovi negativci imaju velike ambicije, i to ne samo sa ciljem sticanja bogatstva, već željom da manipulišu super silama koje mogu da unište svet. Mnogi od njih imaju uporište u stvarnom životu, od narko bosova do fatalnih žena.

"Tokom hladnog rata, ruske obaveštajne službe su redovno slale fatalne žene u SAD i Britaniju kako bi zavele visoke službenike, ljude sa pristupom atomskom oružju ili odbrambenim tajnama iz tog perioda" – izjavio je stručnjak za špijunažu Kris Moran. Međutim, nisu samo Bond devojke likovi koji su u ovom serijalu preuzeti iz realnog špijunskog života. Bond se bori protiv terorističkih grupa gde nikada niste sigurni ko jeste vrbovan, a ko nije. U većini ovih likova mogu da se prepoznaju realna htenja nekih terorističkih grupa poput Al Kaide, kao i način delovanja po kome nikada ne znate kakve su njihove naklonosti i gde leže. Bivši CIA agent Mark Stout, koji je i kustos ove izložbe, kaže da su negativci u današnjim filmovima odraz realnosti savremene obaveštajne službe.

Na nedavno otvorenoj izložbi “Izvanredno zli”, izloženo je više od 100 eksponata, među kojima su i rekvizite zaista korišćene tokom snimanja ove najduže filmske franšize (23 dela): zeleni jaguar XKR koji je vozio Bondov glavni suparnik u filmu "Umri drugi dan" iz 2002. godine, olovni zubi zlog diva iz "Operacije svemir" (1979) i "Špijuna koji me voleo" (1977), kao i zlatni pištolj - rekvizit iz filma "Čovek sa zlatnim pištoljem" (1974).

Posetioci na izložbi mogu između ostalih videti Havijer Bardema, za koga su nakon londonske premijere najnovijeg filma o Džejmsu Bondu "Skyfall", britanski mediji ocenili da je odigrao verovatno najbolju ulogu negativca u čitavom Bond serijalu, kao i Gert Frobea koji u ovom serijalu igra jednog od glavnih negativaca a koji je, podsećanja radi, tumačio ulogu Jug Bogdana u filmu "Banović Strahinja".

Bondovi zlikovci su očigledno uzeti iz realnog sveta pretnji ali su ipak imaginarni likovi i imaju pravo da slave pola veka najdužeg filmskog serijala. Vođeni harizmom velikih svetskih glumaca svakako su dali ogroman doprinos da ovaj serijal ispunjava naše bioskope punih 50 godina.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru