Katedrala Notre Dame slavi 850. godišnjicu

09 Jan 2013
Autor Sena
858 pregleda

Čuvena katedrala u Parizu "Notre Dame" (Naša Gospa) posvećena Blaženoj Djevici Mariji, slavi 850 godina od svoje izgradnje i 150 godina od restauracije pod vođstvom francuskog arhitekte Viollet-le-Duca. Svečanom misom, u Parizu je počelo veliko slavlje koje će trajati tokom cijele godine.

Katedrala Notre Dame slavi 850. godišnjicu

Prvi kamen položen je 1163. za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, a gradnja je trajala 180 godina, do 1345. Njezin kamen temeljac položio je papa Aleksandar III.

Notre Dame, katedrala koja se nalazi na malom otoku usred rijeke Seine u Parizu, remek-djelo gotičke arhitekture, stoljećima je svjedočila o najznačajnijim događajima u francuskoj povijesti: 80 kraljeva, dvojici careva, pet republika i dva svjetska rata. Ispod njezina svoda molili su križari, 1431. engleski kralj Henrik VI., tada boležljiv desetogodišnji dječak, okrunjen je za kralja Francuske, a 1804. Napoleon za cara.

Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata i jedna je od prvih zgrada na svijetu s vanjskim potpornim lukovima. Izgrađena je kako bi predstavljala „katekizam od kamena“, odnosno pomogla vjernicima da se upoznaju s božanskim istinama, budući da tada većina vjernika nije znala čitati ni pisati.

Na njoj se nalaze najbolje sačuvani ranogotički dijelovi u kombinaciji s kasno-gotičkim, kao i prigodne skulpture. Pred grotesknim kipovima na njezinu pročelju, koji bi je trebali štititi od zlih duhova, odvijali su se kako slavni trenuci tako i tragedije. Postoje tri veličanstvena ulaza: na lijevo je Portal Djevice s horoskopskim znakovima i krunidbom Djevice Marije; na desno Portal sv. Ane, koji prikazuje Djevicu Mariju i Djetešce — vjerojatno najljepša skulptura u katedrali; i središnji portal koji prikazuje Posljednji sud. Katedrala je poznata i po svojim zvonima, čiji je zvuk opčarao grbavca Quasimoda, njezina zvonara iz slavnog romana Victora Hugoa.

Najveće zvono zove se Emmanuel i postavljeno je u južnom tornju 1685. Njegova zvonjava odbrojava sate, kao što je 1944. pozdravilo oslobođenje grada.

„Tijekom 850 godina ova katedrala stoji kao simbol ljepote, istine i dobrote koja je privukla mnogo generacija“, rekao je mons.r Patrick Jacquin, župnik Notre Dame.

Za njezin 850. rođendan poboljšano joj je osvjetljenje. Katedralu svake godine posjeti 14 milijuna turista, a 2013. očekuje ih se 20 milijuna. Katedrala je 1979. godine upisana na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Foto: venere.com

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru