Iako ne deluje privlačno i zvuči neverovatno, kulinarska tehnika zasnovana na pripremi hrane u mašinama za pranje posuđa je stara gotovo pola veka. Sve do 2013. godine je balansirala na granici urbane legende i prakse avangardnih domaćica, a onda je izašla knjiga Lize Kasali.

Neobičan kuvar Cucinare in lavastoviglie (Kuvanje u mašini za sudove) pratila je serija video snimaka koji su demonstrirali sve prednosti ovakve pripreme hrane - ukusan i zdrav obrok pripremljen uz uštedu vremena i energije. U mašini za pranje suđa Liza je uspela da napravi čak i pitu sa jabukama!
Sve što vam je potrebno je mašina koja ima program za pranje na temperaturi od 70°C, što je danas standard, kese za kuvanje koje se hermetički zatvaraju ili najobičnije tegle sa dobrim metalnim zatvaračima. Zahvaljujući pakovanju u zatvorene tegle, obrok koji pripremate ne dolazi u dodir sa prljavim posuđem i deterdžentima čak i ako ga kuvate dok mašina sprovodi svoj uobičajeni ciklus pranja, jer ušteda energije i jeste jedan od ciljeva ovog kulinarskog trenda.
Mnogi kulinarski eksperti podržavaju tehniku kuvanja u mašinama za sudove i naročito je preporučuju za pripremu ribe, svih vrsta povrća, čorbi i uopšte hrane koja se uobičajeno priprema na pari ili na nižim temperaturama. Proces kuvanja je sličan onom u posebnim procesorima za kuvanje na pari, i daleko je bolji od klasičnog kuvanja na pari iznad ključale vode u šerpama, jer se sav ukus i hranljivi sastojci zadržavaju u tegli. Hrana se priprema u neškodljivim staklenim posudama, bez vode, masti i ulja, što je u skladu sa principima zdrave ishrane.
Domaćice su pronašle još jednu prednost ovog načina kuvanja. Sada svaku teglu mogu da prilagode prohtevima svojih ukućana, svakom pripreme obrok od različitih sastojaka i začinjen po želji, bez višečasovne pripreme hrane i mešanja ukusa.
„Teško da ćete peći lazanje u mašini za pranje suđa, ali losos i povrće spremljeni na ovaj način su delikates”, izjavila je Xanthe Clay, novinarka kulinarske rubrike The Telegraph-a.
Ovom kulinarskom pomodarstvu nije odoleo ni šou Opre Vinfri, u kojem je demonstrirana priprema kompletnog zdravog ručka (nudle, špargle i losos) u mašini za pranje posuđa. Video snimaka koji prikazuju pripremu pirinča, krompira, mnogih vrsta mesa, kompota i poslastica je sve više. Pogledajte kako se u u jednom ciklusu pranja zajedno pripremaju škampi u sosu od vina, boranija sa senfom, kolač sa limunom i kompot od jagoda: