Kako skuvati obrok u mašini za pranje posuđa

22 Jan 2016
2007 pregleda

Iako ne deluje privlačno i zvuči neverovatno, kulinarska tehnika zasnovana na pripremi hrane u mašinama za pranje posuđa je stara gotovo pola veka. Sve do 2013. godine je balansirala na granici urbane legende i prakse avangardnih domaćica, a onda je izašla knjiga Lize Kasali.

Kako skuvati obrok u mašini za pranje posuđa

Neobičan kuvar Cucinare in lavastoviglie (Kuvanje u mašini za sudove) pratila je serija video snimaka koji su demonstrirali sve prednosti ovakve pripreme hrane - ukusan i zdrav obrok pripremljen uz uštedu vremena i energije. U mašini za pranje suđa Liza je uspela da napravi čak i pitu sa jabukama!

Sve što vam je potrebno je mašina koja ima program za pranje na temperaturi od 70°C, što je danas standard, kese za kuvanje koje se hermetički zatvaraju ili najobičnije tegle sa dobrim metalnim zatvaračima. Zahvaljujući pakovanju u zatvorene tegle, obrok koji pripremate ne dolazi u dodir sa prljavim posuđem i deterdžentima čak i ako ga kuvate dok mašina sprovodi svoj uobičajeni ciklus pranja, jer ušteda energije i jeste jedan od ciljeva ovog kulinarskog trenda.

Mnogi kulinarski eksperti podržavaju tehniku kuvanja u mašinama za sudove i naročito je preporučuju za pripremu ribe, svih vrsta povrća, čorbi i uopšte hrane koja se uobičajeno priprema na pari ili na nižim temperaturama. Proces kuvanja je sličan onom u posebnim procesorima za kuvanje na pari, i daleko je bolji od klasičnog kuvanja na pari iznad ključale vode u šerpama, jer se sav ukus i hranljivi sastojci zadržavaju u tegli. Hrana se priprema u neškodljivim staklenim posudama, bez vode, masti i ulja, što je u skladu sa principima zdrave ishrane.

Domaćice su pronašle još jednu prednost ovog načina kuvanja. Sada svaku teglu mogu da prilagode prohtevima svojih ukućana, svakom pripreme obrok od različitih sastojaka i začinjen po želji, bez višečasovne pripreme hrane i mešanja ukusa.

„Teško da ćete peći lazanje u mašini za pranje suđa, ali losos i povrće spremljeni na ovaj način su delikates”, izjavila je Xanthe Clay, novinarka kulinarske rubrike The Telegraph-a.

Ovom kulinarskom pomodarstvu nije odoleo ni šou Opre Vinfri, u kojem je demonstrirana priprema kompletnog zdravog ručka (nudle, špargle i losos) u mašini za pranje posuđa. Video snimaka koji prikazuju pripremu pirinča, krompira, mnogih vrsta mesa, kompota i poslastica je sve više. Pogledajte kako se u u jednom ciklusu pranja zajedno pripremaju škampi u sosu od vina, boranija sa senfom, kolač sa limunom i kompot od jagoda:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru