"Granum" brašno je visokokvalitetna namirnica koja se dobija specijalnom preradom proklijalih zrna pšenice. Za razliku od belog brašna koje se koristi u standardnoj proizvodnji hleba i peciva, brašno od proklijalih zrna ima brojna lekovita svojstva i sadrži višestruko veću količinu vlakana, enzima i vitamina.
Brašno od proklijalih zrna pšenice se kod nas koristi za izradu lekovitog Tonus hleba koji je izum ruskog akademika Antonova i prodaje se širom sveta kao izuzetno zdrava namirnica.
Iako se od ovog brašna najčešće prave zdravi bezkvasni hlebovi, nema razloga da se ono ne uključi i u neke gurmanske specijalitete koje svakodnevno pripremamo.
Granum pita:
- 1 šolja kukuruznog griza
- 1 šolja Granum brašna
- 2 jaja
- 2dcl jogurta
- 100ml ulja
- 150gr kulena
- nekoliko kiselih krastavčića
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- kisela voda u količini da se napravi mekše testo kao za proju
Sve sastojke izmešati žicom, kulen i krastavčiće prethodno sitno iseckati, i izliti u nauljenu tepsju tako da ne bude deblje od 1-2 cm. Peći na 150-180°C oko 25-30 min i seći kad se malo prohladi.