Božićni kokos kolačići

05 Jan 2014
Autor Mirjana
1762 pregleda
Božićni kokos kolačići

Popularna dečija božićna pesmica kaže “Božić, Božić bata, od vrata do vrata, darove nam deli svima sreću želi…”. Izvorno, mali Bog, Božić, stiže spolja, stresajući tako sneg sa nogu, odnosno bata (trupće, glasno korača). Ne znajući značenje reči „bata”, deca su to „Božić bata” iz stiha razumela kao da se radi o nekom dobrom „bati”, koji im donosi poklone.

On ima tamnu šubaru i kožni gunj, a na ramenu jutani džak, pun raznih poklona: drvenih igračaka, suvih šljiva, oraha, pletenih prsluka, ili kapa... i voli kolače! Da bi ostavio lepše poklone, treba ga dočekati sa dobrim poslasticama. Evo recepta za jednu koju Božić Bata naročito voli.

200 gr. maslaca, 2 cela jajeta, 100 gr šećera, 200 gr. kokosa, malo vanile, 1 prašak za pecivo, 150 gr. brašna

Za glazuru: 200 gr čokolade za kuvanje, 1 dcl vode, 100 gr. šećera, 20 gr. margarina, 100 gr. kokosa

Umutiti penasto maslac, jaja, šećer i vanilu, dodati kokos i brašno u koje ste umešali prašak za pecivo. Dobro izmesiti i ostaviti na hladnom, pokriveno rastegljivom folijom (ili kesom) oko 30 minuta. Oblikovati male (ne suviše male, Božić Bata ne voli cicije) kuglice veličine oraha i peći 15-tak minuta na 180°C, tako da ostanu svetle boje.

Kada se ohlade, umakati keksiće u glazuru od čokolade pa uvaljati u kokos brašno. Napraviti ih dan-dva ranije, da dok Božić Bata ne stigne omekšaju i postanu savršeni.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru