„Gangnam stil“

21 Nov 2012
Autor Sena
51 pregleda
„Gangnam stil“

Da je muzika najpopularniji svetski jezik dokazuje  mladi reper Park Je Sang, javnosti poznat kao Psaj  koji je na maternjem Korejskom jeziku napravio video uz koji đuskaju milioni ljudi.

Naslovna numera Psajevog šestog albuma dobila je stranicu na Vikipediji gde piše da je „Opa gangam stajl” najgledaniji video godine na „Jutjubu”.Psaj u pesmi kritikuje materijalizam i potrošački mentalitet stanovnika Gangama. Pominje devojke koje danju jedu paštetu od soje da bi uveče u kafiću naručile moka frape. Međutim, iako je vizuelno upečatljivo, ništa od toga ne dotiče ostatak sveta koji ne razume korejski, pa se ne može reći da je pesma doživela uspeh zbog političke poruke koju šalje. Osim proste činjenice da „ulazi u uši”, nema nekog drugog objašnjenja, ali tu nije kraj analizama.

„Fenomen gangam” predmet je ozbiljnih socioloških tumačenja i čak se predstavlja kao velika prekretnica u istoriji industrije zabave. Kulturolozi prvo primećuju brzinu kojom se jedan ovakav fenomen razvija. Psaj je za nekoliko nedelja izbio na globalnu pozornicu ne napuštajući Seul. Drugo, osvojio je svet koji uglavnom ne razume ni reč onoga o čemu peva.

A ako se pitate što je uopće "Gangnam stil", odgovor je vrlo jednostavan. Gangnam je elitna četvrt Seoula koju Psy u ovoj pjesmi ismijava. "Gangnam je nešto kao korejski Beverly Hills. Međutim, lik u videu ne izgleda kao da dolazi s Beverly Hillsa, ples mu nije nimalo Beverly Hills, a ni situacija u videu ni po čemu ne podsjeća na Beverly Hills. No, on uporno ponavlja da je njegov stil kao onaj s Beverly Hillsa. I to je poanta cijelog spota", rekao je Psy novinarima ABC Newsa.

Budući da se radi o korejskoj pjesmi, mnogi ne znaju što Psy uopće govori. "Oppan Gangnam Style" ključni je trenutak u pjesmi, a u slobodnom bi prijevodu značio "Djevojke, vaš je velik brat u Gangnam stilu". Iako je sav naglasak na "konjskom plesu", sama pjesma govori o "djevojci koja je nježna i dobra preko dana, ali navečer njeno srce postaje divlje i vatreno.Masovne koreografije uz „Gangam stajl” izvode se na raznim mestima širom sveta kao što su tržni centri, trgovi, ulice, prodavnice, zatvori, koledži, škole.

Na Psajevom koncertu u Seulu nedavno je u „gangam stilu” istovremeno igralo oko 80.000 ljudi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Tagovi članka

Kategorije

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru