Vrata pakla - krater koji zbog pogrešne procene geologa gori četiri decenije

18 Oct 2016
Autor Mirjana
1796 pregleda

U srcu vrele pustinje Karakum u Turkmenistanu nalazi se krater dubok 30, a širok 69 metara koji neprekidno gori duže od 40 godina. Nastao je na krajnje neobičan način.

Vrata pakla - krater koji zbog pogrešne procene geologa gori četiri decenije

Cela oblast Derveza u Turkmenistanu je izuzetno bogata prirodnim gasom. Tokom bušenja 1971. godine, sovjetski rudari su u potrazi za naftom naišli na masivnu podzemnu pećinu punu zemnog gasa. Bušenje je izazvalo urušavanje svoda pećine. U krater je upala kompletna oprema, ali srećom nije bilo ljudskih žrtava. Da bi sprečili emisiju otrovnog gasa, geolozi su odlučili da ga zapale. Nadali su se da će se rezerve goriva iscrpeti za maksimalno nekoliko nedelja, ali se ispostavilo da su podzemne rezerve tolike da krater neprekidno gori više od četiri decenije.

Tokom noći sa malo mesečeve svetlosti sjaj užarenog kratera se vidi na velikim udaljenostima, dok je miris sagorelog sumpora, koji se neprekidno širi okolinom, zaslužan za neslavno ime ovog mesta - Vrata pakla (Door to Hell, Gate to Hell). Preko 50,000 turista svake godine dođe da poseti ovu najbizarniju grešku u istoriji geologije. Pretpostavlja se da će krater u dogledno vreme biti zatrpan, jer je takva inicijativa pokrenuta još 2010. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru