Filmska pljačka na briselskom aerodromu

20 Feb 2013
Autor D.L.
87 pregleda

Znamo da je moguće izvršiti spektakularnu pljačku za nepunih 11 minuta, gledali smo mnogo puta u akcionim filmovima. Ali ono što se desilo na Briselskom aerodromu u ponedeljak uveče, 18.02. 2013. godine, nije bilo snimanje novog filma.

Filmska pljačka na briselskom aerodromu

Briselski aerodorom Zaventem, ponedeljak uveče, nešto malo pre 20 časova, radnici vrše utovar aviona švajcerske avio kompanije Swiss. Radni dan kao i svaki drugi, rekao bi neko. U jednom momentu, dva vozila sa rotirajućim svetlima velikom brzinom prilaze avionu, iz njih iskaču četiri osobe obučene u crne uniforme, koje liče na policijske, i pod pretnjom oružja za manje od 11 minuta utovaruju 120 kutija sa dragocenostima vrednih nekoliko stotina dolara. Ulaze nazad u vozila i nestaju u noć takođe sa rotirajućim svetlima.

Dok su radnici došli k sebi a naočigled mnoštva putnika na arodoromu koji nisu primetili ništa sumnjivo, izvršena je jedna od najvećih pljačaka dijamanata u istoriji. Ukraden je nakit vredan oko 37 miliona evra i velika količina brušenih i nebrušenih dijamanta, vrednosti preko 350 miliona evra. Policija je kasnije našla jedno zapaljeno vozilo za koje se sumnja da je učestvovalo u pljački i nastavlja dalju potragu za počiniocima.

Kako je sama pljačka bila brzo i profesionalno obavljena govori i podatak da su i radnici davali kontradiktorne izjave. Razni mediji su objavili da je bilo 4 (izveštavaju RTS i Glas Amerike) ili 8 pljačkaša (pišu Alo, Večernje Novosti, Telegraf, Politika), imali su policijske uniforme (Alo, Politika, Glas Slobodna Evropa) ili nešto što je ličilo na njih, sve je to trajalo između 3 (RTS i B92) i 11 (Glas Amerike) minuta, pošiljka je došla iz Ciriha da bi se prosledila u Antverpen (kako javljaju B92 i Glas javnosti), pošiljka je trebala da se utovari u avion za Cirih (izveštavaju RTS i Glas Amerike). Nejasno je i da li su bila dva putnička automobila, automobil i kombi ili dva kombija.

„Stigli su na aerodrom u Briselu naoružani sa automatskim oružjem i obučeni u policijske uniforme, u dva vozila opremljena sa plavim policijskim svetlima. Ipak, najvažnije oružje koje su imali je bilo informacija. Trebalo je imati jaku logističku podršku da se 18 minuta pre poletanja izvede ovakva pljačka putničkog aviona koji se spremao da poleti za Švajcarsku.“ - izveštava New York Times.

Mnogo nejasnoća koje su navedene u novinama dovodi nas u nedoumicu šta se zapravo desilo i kako. Jedino što se sa sigurnošću može reći je da su pljačkaši izbušili rupu na ogradi, nedaleko od terminala gde se nalazio avion, ušli vozilima kroz njega, uzeli ono po šta su došli i nestali kroz istu rupu, na veliku bruku policije i aerodromskog obezbeđenja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru