Film kao umetnost ili franšiza?

01 Jun 2013
Autor Tea
629 pregleda

Iako se novac, koji je jedan film tokom distribucije zaradio, najčešće uzima kao parametar njegove gledanosti, to nije precizno merilo. U prilog tome govore cene ulaznica koje su u celom svetu danas daleko skuplje nego u vreme kada su nastajala prva velika filmska ostvarenja.

Film kao umetnost ili franšiza?

Na tronu prodatih ulaznica u SAD neprikosnoveno stoji „Prohujalo sa vihorom“. Film koji je snimljen davne 1939. i koji prati priču između hirovite ćerke bogatog vlasnika plantaža (Vivijen LI) i muškarca koji će učiniti sve kako bi je osvojio (Klerk Gebl), je i posle toliko godina najkomercijalniji film svih vremena. Kažu, da ako je ikada postojao film „otporan“ na kritičare, onda je to ova istorijska drama, smeštena u vreme ukidanja ropstva, borbe severa i juga, bogatstva i siromaštva.

Prema najnovijim podacima „Box Office Mojo“, na listi filmova koji su ostvarili najveću zaradu do sada, prvo i drugo mesto zauzima reditelj Džejms Kameron i njegova dva filmska ostvarenja. „Titanik“ – film, za čije snimanje i upečatljive specijalne efekte, je potrošeno 200 miliona dolara a koji je, za samo godinu dana emitovanja, zaradio preko milijardu dolara, je punih 12 godina bio na tronu po zaradi. Sa te pozicije ga je „skinuo“ novi film istog reditelja - „Avatar“, koji predstavlja veličanstven 3D svet i revolucionarnu tehnologiju koja je nastala upravo za potrebe njegovog snimanja. Ovi filmovi su do sada zaradili preko dve milijarde dolara pojedinačno.

Blokbaster za prošlu godinu „Osvetnici“ Džoša Vedona, je ujedno i film koji je po isplativosti dospeo na treće mesto sa prihodom većim od milijardu i po dolara a prati ga poslednji nastavak serijala „Hari Poter“ sa 1,34 milijardu dolara.

Ovih dana je na peto mesto liste filmova sa najvećom zaradom svih vremena, ušao film „Iron Man 3“, čiji je prihod premašio 1.14 milijardi dolara a kako se isti i dalje veoma uspešno prikazuje u bioskopima, prognozira se da će veoma brzo istisnuti „Hari Potera i relikvije smrti 2“ sa četvrtog mesta.

Iako je filmska umetnost definisana kao posebna umetnost koja se služi sopstvenim jezikom, gramatikom i stilistikom, Holivud se čvrsto drži prakse uspešnog poslovnog modela. Teško da će se ponoviti Kameronova zlatna era ali će produkcija i dalje težiti principu po kome je jedini sigurni dolar – franšizni dolar.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru