Fetocid u Indiji

09 Oct 2012
Autor Sena
1070 pregleda

Položaj udatih žena u Indiji nije niti malo zavidan. Stambeni prostor koji dijeli s mužem i njegovim roditeljima, braćom i njihovim porodicama, zavisi od toga da li rađaju sinove ili ćerke. Ženskoj deci se niko ne raduje, pa se u Indiji godišnje izvrši oko pet miliona nelegalnih abortusa nad ženskim fetusima.

Fetocid u Indiji

Već prije no što se djevojčica rodi, velika je vjerojatnost da će njezina majka pobaciti zbog opsesivne težnje Indijaca da imaju isključivo mušku djecu. Ako uspije preživjeti, lako je moguće da će postati žrtva obiteljskog nasilja, silovanja, da će u dječjoj dobi biti prisiljena na ulazak u brak ili ubijena zbog miraza. Mediji u pokrajini Madhya Pradesh u Indiji otkrili su šokantne podatke kako je u nekoliko godina više od 300 djevojčica operacijskim zahvatima pretvoreno u dječake, a cijele pothvate plaćali su njihovi roditelji. Kao razlog zbog kojeg se roditelji odlučuju na takve šokantne poteze lokalni mediji navode strah roditelja od velikih troškova vjenčanja i miraza koji će morati pokloniti prilikom udaje kćeri, ali i zbog ponižavajućeg položaja žena u indijskom društvu. Liječnici koji su sudjelovali u operacijama suočeni su s optužnicama, a brane se izjavama da su operacijama podvrgavali samo djecu sa ženskim i muškim spolnim organima.

Indija već broji 1,22 milijarde stanovnika, a stopa nataliteta konstantno raste. Zbog toga se svake godine u indijskim saveznim državama organiziraju lutrije i nagrade za one koji su spremni proći sterilizaciju. 1961. na 1.000 dečaka do 7 godina bilo je 976 devojčica. Danas je taj broj varira od 836 do 914(u zavisnosti od regije). Posle Kine ovo je najgori odnos muške i ženske dece. Zato, kada se govori o problemu rađanja u Indiji, često se pominje reč "fetocid". Čak je i tamošnja vlast bila primorana da prizna da nisu uspele mere kontrole rađanja i da su izazvale potpuno nehumane efekte.

U nastojanju da se smanji stopa nataliteta, pogotovo u ruralnim područjima, vlasti u državi Radžastan ponudile su ženama da osvoje 'velike' nagrade ako se opredijele za sterilizaciju. Čim prođu proceduru, žene dobiju 600 rupija (oko devet eura) i automatski ulaze u lutriju. Nagrade se kreću od televizora, kuhinjskih aparata, pa čak i automobila. „Sigurni smo da će ovaj plan upaliti i polučiti rezultate" rekao je dr. Sitaram Sharma, glavni liječnik u pustinjskom gradiću Jhunjunu smještenom u pokrajini Radžastan, 250 kilometara zapadno od New Delhija. Prva osoba koja se dragovoljno podvrgne sterilizaciji na poklon će dobiti automobil Nano, sljedeća petorica dobiti će motocikle, a svi ostali koji se odluče na isti čin dobivat će po jedan televizor u boji i multipraktik. Liječnici i vlasti ove pokrajine smatraju kako će ovo davanje materijalnih dobara u zamjenu za sterilizaciju pomoći ovoj mnogoljudnoj zemlji da barem donekle ublaži snažan rast broja svojih stanovnika.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru