Divan dan za revoluciju!

09 Feb 2015
Autor Mirjana
298 pregleda

Vermin Supreme (Vrhunska Štetočina) je američki umetnik performansa, politički kritičar, anarhista i jedan od kandidata na američkim predsedničkim izborima održanim 2012. godine.

Divan dan za revoluciju!

Do sada je bio satirični kandidat na brojnim lokalnim i nacionalnim izborima, a uveliko je započeo kampanju za izbore 2016. godine. Njegov predizborni program počiva na tri osnovna obećanja:

  • da će svakom građaninu dodeliti ponija koji će imati status biometrijskog dokumenta,
  • smanjiti zavisnost američke ekonomije od tuđe nafte uvođenjem moćne energije dobijene od snage zombija i izmeta ponija, i
  • genetskim inžinjeringom kreirati rasu letećih majmuna koji će biti zaduženi za kontrolu higijene zuba.

Govor u kojem je prvi put predstavio svoj program započeo je rečima: „Upala koja uništava desni ove moćne nacije mora biti zaustavljena”, a završio ga tako što je svetlucavim prahom posuo protivničkog kandidata Terrya, rekavši da mu je „Isus naložio da to uradi i pretvori ga u homoseksualca”.

Od 2012. do danas, Vermin je uspeo da okupi još veći broj pristalica koji shvataju njegov satirični pristup fenomenu savremenih političkih kampanja. Postao je glavni lik dokumentarca „Ko je Vermin Suprim?” i brojnih video-igara. Da ga shvataju vrlo ozbiljno, dokazao je nizom predavanja na američkim univerzitetima na temu političke satire.

Svojim nastupima tokom predizbornih kampanja, Vermin Supreme se ruga postavci političkih debata gde je jedini cilj obećati sve što vam padne na pamet, verbalno dobaciti što dalje i što je moguće više poniziti protivnika. Uz mnogo preterivanja, drame i satire Vermin ukazuje na praksu olako datih predizbornih obećanja kojih se posle izbora niko ne seća.

Izjava „Glas koji date Verminu je bačeni glas, jer ja nemam nameru da ispunim obećanja koja vam sad dajem“, i činjenica da njegove aktivnosti podižu svest o velikoj propusnoj moći filtera logike kod prosečnog američkog glasača govore da je definitivno reč o vrsnom satiričaru. Njegovi performansi brutalno izvrću ruglu dobro osmišljene kampanje ozbiljnih pretendenata na Belu kuću, ali ismevaju i „zombi glasače” koji nasedaju na sjaj i buku predizbornog cirkusa.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Jozef K., 10 Feb 2015

To je kod nas radio Brakus.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru