CV i Facebook profil

20 Oct 2012
Autor Kewa
195 pregleda

Ni konkurisanje za posao nije kao što je nekada bilo. Koliko se sećam, ne tako davno, bilo je bitno (prevashodno) šta vam piše u CV-ju. Škola, iskustvo, godine staža i slične stvari. Niko vas nije pitao da li imate klempave uši, da li slušate Šemsu, opijate se, ili posećujete pozorište, da li imate mnogo prijatelja ili nemate ni jednog. Danas stvari stoje malo drugačije.

CV i Facebook profil

Ako ste, kojim slučajem, trenutno bez posla i u potrazi za novim izvorom prihoda, moraćete da obratite pažnju na neke stvari. Osim što ćete morati da okitite vaš CV da izgleda ultra profesionalno, moraćete pod hitno da otvorite (ukoliko već nemate), nalog na Facebooku i Twitteru. Ako već imate Face profil, angažujte se da pobrišete sa njega sve kompromitujuće slike, tekstove, pošalice i klipove. Proverite šta ste stavili u omiljenu muziku, navedite da volite da čitate (knjige, a ne internet sadržaje), stavite neku inteligentnu misao na svoj profil i po mogućstvu ga napravite da ne izgleda kao šabački vašar.

E sada objašnjenje. Na okruglom stolu "Zapošljavanje i društvene mreže", u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, predstavljeno je istraživanje o korišćenju društvenih mreža pri odabiru kandidata za posao. Možda vam nije poznato, ali 55% poslodavaca koristi društvene mreže kada treba da odluče koga će primiti u radni odnos. 8% poslodavaca koristi Twitter, 41,5% Linkedin, dok trećina koristi Facebook. Na taj način dobijaju dodatne informacije o kandidatima.

Menadžerka kompanije PST, Sanja Halilković, tvrdi da se mreže koriste kao potvrda informacija iz biografije, ali da ipak (navodno), ukoliko postoji dvoumljenje između kandidata, intervju ostaje kao najbitniji za odabir. Tako kaže, međutim, niko me neće ubediti da je moguće zanemariti ono što oko vidi i što nam stvori prvi utisak o nekoj osobi. Naravno da uvek ima onih koji če odmah urliknuti: "Ko če meni da određuje ovo ili ono.... Ako im se ne sviđa neka ne gledaju... Ko ih... 'OĆU BRE ŠTA JA 'OĆU!" Naravno! Kako nekome može i da padne na pamet da vas eliminiše zbog gomile tupavih, provokativnih i prozivajućih komentara ili klipova. ALI... Da li želite taj posao ili ne?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru