Cunami potrošačkog društva

10 Sep 2013
174 pregleda

Poslednje dane avgusta u britanskom Berkshiru obeležio je jedan od najpoznatijih letnjih muzičkih festivala na svetu, Reading festival. Preko 90,000 zaljubljenika u rok, pank, metal, alternativnu muziku i DJ performanse iz celog sveta slilo se na obalu Temze, i ostavilo za sobom živopisan pejzaž koji je svetskim medijima postao zanimljiviji od samog festivala.

Jutro nakon provoda, započeo je egzodus zaljubljenika u dobru muziku koji su, kao da su proterani iz Berkshira, pobegli glavom bez obzira ostavljajući za sobom nezamislive količine smeća, ali i upotrebljivih stvari poput odeće, hrane, vreća za spavanje i šatora. Ako se uzme u obzir da najprodavaniji model šatora u Argosu košta manje od 20E, logika je jasna.

„Kamping oprema je danas tako jeftina, da je ljudima postala deo potrošivog festivalskog budžeta. Jednostano, ne žele da se muče pakovanjem, i sve što donesu ostave. Ukoliko se njih osmoro napakuje u jedan šator, kada podele trošak, to je za njih mala kinta. Činimo sve da ponesu svoje stvari sa sobom, ali je to već pitanje društvene odgovornosti. Na kraju, sve se vodi na individualnu odluku.“ - izjavio je jedan od organizatora festivala.

Da su organizatori ozbiljno shvatili ovaj problem i pre samog festivala, pokazuje i kampanja Love Your Tent, kojom su pokušali da navedu ljude da svoju izletničku opremu spakuju i ponesu sa sobom. Kampanja, čini se, nije bila najuspešnija. Prošle godine, iz 150 tona smeća „spašeno“ je preko 20 tona opreme koja je upotrebljiva, a ovogodišnji bilans se još ne zna.

Naredne dve nedelje, stotine volontera će pokušati da sortira smeće. Pomagaće im pauk traktori sa magnetnim nastavcima, koji će kupiti okvire šatora i potencijalno opasan metal, dok će se neotvorene limenke hrane biti sortirane i podeljene na humanitarnim punktovima. Dok se čišćenje ne završi, najteže je stanovnicima Cavershama, gradića na drugoj obali Temze, kojima je ova neočekivana deponija sada jedini videokrug.

izvor: Daily Mail foto: David White

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru