Izuzetno zdravo i ukusno tradicionalno indijsko jelo sa puno začina koje se sprema nešto duže, iako je tehnika pripreme jednostavna. Osnovu jela čine piletina i riža, ali se od tradicionalnog rižota i pilava razlikuje po tome što se ova dva sastojka odvojeno spremaju, a potom se preko sosa sa mesom rasporedi polukuvan pirinač, i pusti da na tihoj vatri, dobro poklopljeno da ne izlazi para, pirinač upije isparenja bogatog sosa. Tek na kraju, pomešaju se pirinač i sos od piletine. Kao što kod nas svaka domaćica ima svoj recept za sarmu, pasulj ili podvarak, tako i u Indiji svaka ima svoj za domaći biryani. Varijacije u receptima su brojne, postoje i razlike u pripremi u odnosu na region, tako da imamo Sindhi biryani, Bombay biryani, Calcutta biryani, Bhatkali biryani, i bar još dvadeset vrsta, koji se u pripremi neznatno razlikuju.
U indijskoj kuhinji se koriste brojni začini, često u količnama i odnosima koji ne prijaju zapadnjačkom nepcu. U ovom receptu su začini korišćeni umereno, ali je sačuvan autentičan ukus. Ukoliko volite intenzivnije ukuse, slobodno povećajte količine čilija, bibera i karija.
Priprema:
Meso:
500 kg pilećeg filea iseći na kockice, i marinirati najmanje 3h u marinadi napravljenoj od sledećih sastojaka: 1 šolja gustog jogurta, 2-3 ljute papričice, 3 čena belog luka (izgnječeno ili sitno narendano), 1 kašičica aleve paprike, ½ kašičice bibera, ½ kašičice čilija, ½ kašičice karija, 1 kašika usitnjenog korijandera, sok i kora od pola limuna (po želji). Napomena: pošto je jelo veoma rasprostranjeno, negde je moguće naći gotovu mešavinu začina za ovu marinadu koja se zove Biryani masala.
Pirinač:
1 šolja pirinča (Basmati pirinač dugog zrna), 3 šolje vode, 1 lovorov list, 1 anis, nekoliko listova nane, 2 kašičice biljnog začina (Vegeta, Biozačin…). Karanfilić i cimet koji su u originalnom receptu dodajte u vodu po želji, ukoliko mislite da će vam se ukus dopasti i ako volite da eksperimentišete, jer će ova dva začina dati vrlo jak specifičan ukus i miris. Skuvajte pirinač tako da je skoro gotov, ocedite od tečnosti i rasporedite na veliki tanjir da se prohladi i prosuši. Ovo je bitno da bi što bolje upio marinadu kada ga spojimo sa sosom.
Prodinstati jednu sitno iseckanu glavicu crnog luka i jednu rendanu šargarepu na malo ulja u dubljem tiganju sa poklopcem, i dodati marinirano meso. Dinstati na jakoj vatri 2-3 minuta. Preko mesa rasoporediti pirinač, i zaliti ga sa šoljom mlakog mleka u kojoj je razmućena kašičica šafrana. Ja volim da preko riže stavim nekoliko iseckanih šampinjona. Može, ne mora. Dobro poklopiti i kuvati biryany na tihoj vatri 20- 25 minuta. Nakon toga isključiti ringlu, ali ne otklapati još 10 minuta. Izuzetno je bitno da u toku kuvanja para ne izlazi iz posude, zato biryani spremajte isključivo u plićoj šerpi ili dubljem tiganju čiji poklopac odlično dihtuje.
Nakon 10 minuta polako promešajte pirinač i sos. Služite toplo.
Александар, 16 Apr 2016
Ово фино изгледа :)
Odgovori