Svemirska bolest na putu za Mars

07 Apr 2014
Autor Tea
432 pregleda

Prilikom dužeg boravka u svemiru usled slabe gravitacije srce ne radi snagom na koje je naviknuto, što može da dovede do gubitka mišićne mase. Ovo je samo jedan od mogućih problema putnika za Mars čiji će let trajati duže od godinu dana.

Svemirska bolest na putu za Mars

Dr Džejms Tomas, stručnjak za ultra zvuk srca u NASA je ustanovio da duži boravci u bestežinskom stanju javljaju probleme astronautima prilikom povratka na Zemlju, koji se manifestuju u vidu stabosti mišića i gubitak svesti, a postoji i opasnost od frakture kostiju.

Mada se pred poletanje intenzivno pripremaju u simulatorima bestežinskog stanja, suočani sa nultom gravitacijom, čak dve trećine astronauta pokazuje simptome kinetoze (“bolest putovanja”), koja se javlja usled reagovanja vidnog polja, ravnoteže i osećaja za prostor. Pojačana kinetoza u uslovima svemirskog putovanja je dobila naziv svemirska bolest.

Nakon izlaska iz Zemljinog gravitacionog polja, srce i unutrašnji organi se uvećavaju što najčešće dovodi do povraćanja, a zbog povećane količine tečnosti u gornjem delu tela, astronauti se intenzivno znoje. Nakon uspostavljanja veštačkog osećaja gravitacije, ljudski organi se vraćaju u stanje koje je priblićno isto kao na Zemlji.

Kako NASA planira da do sredine 2030. godine pošalje jednu posadu u orbitu Marsa, osim svemirske bolesti, naučnici intenzivno vrše procene i o količini radijacije kojoj bi putnici mogli da budu izloženi. Za sada je procena da bi ta doza bila jednaka snimanju celog tela na CT skeneru svakih pet do šest dana, što ne uključuje radijaciju koja ih čeka na površini Marsa.

Na održanom kongresu Američkog koledža za kardiologiju u Vašingtonu, otkriveno je da prilikom dužeg boravka u bestežinskom stanju, srce astronauta postaje okruglije, što nakon povratka može da ostavi ozbiljne posledice. Kada se na to dodaju mnoge nepoznanice i doza zračenja, koja po dosadašnjim proračunima podiže rizik od kancera za oko 3%, čini se da misija putovanje za Mars za sada u najmanju ruku nosi oznaku – rizik visokog stepena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru