AAH, taj hedonizam

11 Feb 2015
Autor Tea
436 pregleda

Veruje se da hedonista predstavlja osobu čije bogatstvo dostiže mere koje mu omogućavaju takvu finansijsku slobodu da može da prilagodi svoj život stalnom uživanju. Da li je novac presudan za ulazak u jedan ovakav klub?

AAH, taj hedonizam

Pozitivna psihologija nam otkriva ne samo to da mi ne znamo šta je to što nas čini srećnim, već i da sreću treba da otkrijemo u našim realnim okvirima i finansijskim mogućnostima. Činjenica da su retki oni koji mogu sebi da priušte da u životu ne rade ništa osim da uživaju, ne znači da na svetu postoji mali broj hedonista. Prvo, oni koji ne rade ništa, već samo uživaju, ne mogu u potpunosti da budu zadovoljni svojim životom, a drugo, oni koji rade uvek sebi mogu da pronađu zadovoljstva koja im život čine srećnim i ispunjenim uživanjima.

Za radnika koji u svoj dom pozove prijatelje da gledaju utakmicu jer voli druženje, fudbal i pivo, niko neće reći da je hedonista, zbog toga što se ovaj termin, po pravilu uvek koristi u negativnom kontekstu koji podrazumeva bahate, bogate ljude. Za to vreme je naš radnik uživao u večeri koju niko ne osuđuje, bez obzira na to što ga već sutra čeka mukotrpan posao sa malom platom koja kasni. Mada se ovako provedeno veče obično opisuje floskulom: „Dao je sebi oduška”, činjenica je da je on zapravo sebi priuštio tipično hedonističko veče.

Ključ hedonizma je u definisanju sopstvenog načina uživanja i pronalaženju puteva koji vode ka tom cilju, a koji je moguće ostvariti u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Asocijacija autentičnih hedonista u Beogradu (AAH), smisao uživanja definiše u jasnom fokusu: „Džaba vam novac koji zaradite ukoliko ćete ga potrošiti na lekare”. Hedonizam ne mora da bude skup, tvrde u asocijaciji ljubitelja uživanja, koja postoji punih 10 godina kod nas i kao takva je jedinstvena u svetu. Po AAH filozofiji, oni koji žive u svetu Hedonizma su rođeni u HedonOpolisu, gradu koji se nalazi u toplim krajevima naše planete, ali koji svoju poziciju menja po potrebi, dok njegovi stanovnici i kada se suoče sa tmurnom svakodnevicom, neguju način pozitivnog razmišljanja o sopstvenom životu.

Sa željom da u ovom stresnom načinu života unaprede hedonističke navike, idejni tvorci AAH su pod parolom „Hedonizam jača organizam“, oformili razne sekcije koje između ostalog okupljaju ljubitelje čokolade, pića, golfa, putovanja, a koje predvode ličnosti iz kulturnog i javnog života. Za sekciju muzike zadužen je Đule Van Gog, Gorica Popović za sekciju hrane, a Milan Vlajčić za umetnost, film i pozorište.

Prema njihovim rečima, hedonizam je kada čovek uživa u bilo čemu što mu prija i taj doživljaj podeli sa bar još jednim istomišljenikom. Takav pristup životu otvara vidike ka lepšoj strani stvarnosti, koja se može pronaći bez obzira na finansijske mogućnosti.

Uživajte u životu, budite hedonista.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru