Vikend u prirodi

Približava se još jedan vikend. Ovaj ili neki sledeći, nebitno. Planirate posjetiti tržni centar, ili skinuti s dnevnog reda neku strinu ili dosadne poznanike. Računate i da ćete usput malo blejati u omiljenom kafiću.

Ako ste muško, skoknućete i do kladionice, a ako ste žensko do frizera. Pogledaćete i neku utakmicu, ili 12. put odgledati omiljeni film. Tržni mega-centar je naravno nezaobilazan. I tako, mic po mic,  doći će nedjelja naveče i vi ćete shvatiti, a možda i nećete, da ste proveli još jedan vikend kojeg se nećete sjećati.

A na najviše sat vremena vožnje od vas, nalazi se neka rijeka, šuma, planina, jezero, pećina ili salaš. Odvezite se i prošetajte obroncima neke planine, ili otiđite na obalu rijeke i vidjećete kako grane povijene snijegom ili moćni huk nabujale rijeke blagotvorno djeluju na vaš nervni sistem (osim ako vam bolest zavisnosti od grada i betona nije metastazirala, a u tom slučaju naročito morate na ovu terapiju). Ako uspjete da ostanete duže, obavezno ponesite malo hrane. Sendvič ili malo hljeba i slanine servirano na nekom panju je mnogo slađe nego lazanje u vašoj omiljenoj piceriji. Pri tome, ako je sa vama neka draga osoba, ugođaj je potpun. Idealno bi bilo da se organizujete pa da prenoćite u nekoj vikendici, salašu, planinarskom domu ili prosto u šatoru i probudite se iznenađeni tišinom. Ne uzbuđujte se ako vas bocne kakav komarac, pauk ili neka buvica. To zasigurno blagotvornije djeluje na organizam nego čaša koka-kole.

Ako ovako provedete vikend, u nedjelju naveče ćete se osjećati prijatno umorno, a predstojeću radnu sedmicu ćete mnogo lakše pregrmiti. U slučaju da niste inficirani gore navedenom bolesti, poželićete opet jedan sličan vikend. Kako smo rekli, ako je bolest uznapredovala, ne brinite, ima lijeka ali morate biti uporni, i terapiju sprovoditi što češće.

Ovih par fotografija su potpuno amaterske, bez ikakvih umjetničkih pretenzija. Često su slikane mobilnim telefonom, pa ako vam priroda i u takvim uslovima izgleda veličanstveno, onda vjerujte da je vrijeme za jedan drugačiji vikend.

foto: lična arhiva

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Samo jednostavne stvari nikad ne razočaraju.

Erih Maria Remarque

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |