Cirkumhorizontalni luk ili vatrena duga

Autor Priroda i životinjski svet

Vatrena duga, znanstvenog naziva cirkumhorizontalni luk, optički je fenomen koji nalikuje na dugu svojim preljevajućim bojama. No u toj rijetkoj pojavi zapravo nema ni vatre ni duge,već samo  oblaka  koji su ispunjeni sitnim kapima vode gotovo identične veličine. Takvi oblaci raspršuju svjetlost slično kao duge. No iako imaju iste boje, one u oblacima nisu raspoređene u obliku luka, već u raznovrsnim uzorcima.

Da bi ona nastala, na visini od nekoliko hiljada metara moraju lebdjeti oblaci cirusi s pravom količinom ledenih kristalića, a sunčeve zrake moraju o njih udarati pod uglom od barem 58 stepeni iznad horizonta. Fenomen je toliko rijedak, jer osim svih navedenih, mora ispunjavati još jedan uvjet da bi nastao. Kristali leda moraju biti poredani horizontalno umjesto uobičajene vertikalne postave da bi svjetlost odbijanjem uzrokovala ovu pojavu.

Boje nastale difrakcijom ovise o položaju promatrača u odnosu na Sunce. Lijep primjer takvih boja su one koje vidimo na paunovom perju, paukovim mrežama ili u parama toplih izvora. Obično nastaju u novonastalim oblacima kao što su ovi zabilježeni na slici. Brilijantnih  i jako izraženih boja vatrena duga razlikuje se od obične kišne duge samim tim sto  su boje kod obične kišne duge jedva primjetne.

Ako budete imali više sreće u životu vidjet ćete bar jednom  vatrenu dugu - najrijeđu prirodnu pojavu kako to vole reći naučnici.  Vatrene duge briljatnih boja izgledaju fenomenalno na fotografijama.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Ana, 19.08.2012.
Legenda kaze da se na pocetku duge nalazi zakopano blago. Meni bi bilo dovoljno samo da prodjem ispod jedne ovakve... Ne, samo da je vidim, predivna je :)
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Postalo mi je jasno kako čovjek umire, i vidio sam da nije teško. Ni lako. Nije ništa. Samo se sve manje živi, sve manje se jest, sve manje se misli, i osjeća, i zna, bogato životno kolanje presušuje, i ostaje tanki končić nesigurne svijesti, sve siromašniji, sve beznačajniji. I onda se ne desi ništa, ne bude ništa, bude ništa. I ništa, svejedno.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |