Zhangye Danxia, šarena planina u Kini

Planinski masiv koji se nalazi u provinciji Gansu, na severozapadu Kine, svakako se razlikuje od svih drugih planinskih masiva na svetu. Ono što ga čini jedinstvenim su njegove boje. 

Rezonantne raznobojne pruge su nastale kao rezultat taloženja crvenog peščara. Dejstvom vetrova, spiranjem kiša, oksidacijom minerala i hemijskih elemenata, stene dobijaju izgled koji se razlikuje po boji, teksturi i obliku.

Za stvaranje ovakvog magičnog pejzaža potrebno je vreme. Nauka kaže da se ovo umetničko delo prirode stvaralo oko 24 miliona godina.

Zhangye Danxia svojim čudesnim spektrom boja više liči na slikarsko platno nego na formaciju stena. Prostire se na 400 kvadratnih kilometara i od 2010. godine se nalazi na UNESCO-vom popisu svetske baštine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Smatrati sebe boljim od svih, loše je i glupo. To mi svi znamo. Smatrati svoju porodicu boljom od drugih još je gore i gluplje. Ipak, mi često ne samo da to ne znamo, nego u tome vidimo neko naročito dostojanstvo. Smatrati svoj narod boljim od svih drugih to je već gluplje od svega što može da se zamisli. Ali, to ne samo da se ne smatra lošim, nego se slavi kao neka velika vrlina.

Lav Tolstoj

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |