Država bez bilborda

Jedan zanimljiv zakon je na snazi u američkoj državi Vermont od 1968. godine. Niko, ni pod kojim uslovima, nema pravo da postavi reklamni bilbord.

Inicijator ovog zakona, Ted Riehle (1924-2007), uspešno se izborio da jedna od najlepših država Severne Amerike ostane bez ogromnih reklamnih panoa duž saobraćajnica. Njegov motiv je bio jednostavan; priroda Vermonta je toliko lepa da je zločin skrnaviti je tim nezgrapnim i agresivnim načinom oglašavanja.

Postavljanje reklamnih tabli je dozvoljeno isključivo na samom poslovnom objektu, mada i tu postoji ograničenje u pogledu veličine. Zakon je na snazi više od pola veka i nema indicija da će biti ukinut. Slične zakone su usvojili Aljaska, Havaji i Mejn.

Vlasti Vermonta smatraju da je bolja reklama za turizam lepota netaknute prirode koja na izlazima iz gradova ostavlja bez daha, nego reklamni „Srećan put vam želi...“ panoi. Prizori snimljeni u Vermontu potvrđuju da nisu pogrešili.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Duša ima boju čovjekovih misli.

Henry Miller

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |