Država bez bilborda

Država bez bilborda

Jedan zanimljiv zakon je na snazi u američkoj državi Vermont od 1968. godine. Niko, ni pod kojim uslovima, nema pravo da postavi reklamni bilbord.

Inicijator ovog zakona, Ted Riehle (1924-2007), uspešno se izborio da jedna od najlepših država Severne Amerike ostane bez ogromnih reklamnih panoa duž saobraćajnica. Njegov motiv je bio jednostavan; priroda Vermonta je toliko lepa da je zločin skrnaviti je tim nezgrapnim i agresivnim načinom oglašavanja.

Postavljanje reklamnih tabli je dozvoljeno isključivo na samom poslovnom objektu, mada i tu postoji ograničenje u pogledu veličine. Zakon je na snazi više od pola veka i nema indicija da će biti ukinut. Slične zakone su usvojili Aljaska, Havaji i Mejn.

Vlasti Vermonta smatraju da je bolja reklama za turizam lepota netaknute prirode koja na izlazima iz gradova ostavlja bez daha, nego reklamni „Srećan put vam želi...“ panoi. Prizori snimljeni u Vermontu potvrđuju da nisu pogrešili.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Kad neko traži lako se može dogoditi da mu oko vidi samo ono što traži, da nije u stanju bilo sta da nađe, da primi u sebe, jer misli samo na ono za čim traga, imajući svoj cilj, opsednut je tim ciljem. Traziti-znači imati cilj, a ti težeći za svojim ciljem mnogo toga ne vidiš što ti je neposredno pred očima.

Herman Hese

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru