Večeras koncert Nacionalnog Ansambla "Kolo" u Sava Centru

Autor RiznicaKultura

Večeras u Sava Centru sa početkom u 20h Nacionalni Ansambl Kolo će održati koncert pod nazivom "Čuvari tradicije". Kako najavljuju iz ansambla, biće zastupljene igre i pesme iz svih etnokoreoloških oblasti Srbije kao i krajeva u kojima živi srpski narod. Kolo će pokazati najuspešnije koreografije, postavljene i obnovljene u periodu od 2002. do 2012. godine. Autori su naši priznati koreografi starije i mlađe generacije.

Kolo uskoro slavi 65 godina postojanja. Osnovan od strane Vlade Republike Srbije 15. maja 1948. godine. Ansambl je gostovao na svim kontinentima i priredio na hiljade koncerata u najprestižnijim koncertnim salama: Metropoliten, Palata Šajo, Karnegi hol, Rojal festival hol, Opera u Kelnu, Teatar Feniče, Boljšoj teatar, Opera u Amsterdamu, E hol, Kembridž teatar, Grand kazino u Ženevi itd. Nosilac je najviših domaćih i stranih nagrada i priznanja.

Nacionalni Ansambl Kolo ima svoju misiju, a to je da sakuplja i otrgne od zaborava naše narodno igračko i pevačko blago. Na najbolji način interpretira pesme i igre našeg naroda i etničkih grupa i da ih populariše kod nas i u inostranstvu, čuvajući njihov koren, stil i osnovni karakter. Ova umetnost podrazumeva vrhunsko umetničko i visokostručno bavljenje svim komponentama koje čine celinu u umetnosti folklora, a koje su svaka za sebe posebna umetnost igra, pesma, muzika, narodna nošnja, običaji i koje su ravnopravno zastupljene u konceptu, pripremama i izvođenju programa i čine integralno umetničko delo.

Scenskim prezentovanjem ove umetnosti, Kolo je stvorilo poseban vid komunikacije među ljudima, koju razume ceo svet bez obzira na jezik, kulturu, versku pripadnost i rasu. Kolo briše granice i različitosti i ima za cilj da širi prijateljstvo među ljudima širom sveta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Treba se izlagati opasnostima – govorio je. Čudo života možemo istinski razumeti jedino ako dopustimo da se dogodi nešto neočekivano.

Paulo Coelho

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |