ILINDEN - makedonski praznik

Autor RiznicaIstorija

"Ilinden" ima posebno značenje u istoriji  makedonskog naroda. 02.08. - jedan datum, a dva velika praznika. Prvi je  02.08.1903. god. kad je podignut Ilindenski ustanak  u Kruševu  i drugi 02.08.1944. god,  kad je u manastiru "Sv. Prohor Pčinjski" održano  Prvo zasedanje ASNOM-a.

1903. god  za vreme Otomanske imperije, organizacija TMRO  je podigla ustanak protiv imperije. Odabrali su sveti praznik  Sv. Ilija,  kao dan ustanka. Ustanak je podignut u gradu Kruševu.  U istoriji Osmanlijske imperije, Kruševo je bio prvi oslobođeni grad u Makedoniji. Vojvoda Nikola Karev je predvodio ustanak i nakon oslobođenja grada proglašena je prva republika na Balkanu "Kruševska Republika". Ustanici su hrabro čuvali grad i oslobođenu teritoriju 10 dana. Napadom  Turaka sa svim silama, nakon 10 dana  Kruševo je bilo razrušeno, zapaljeno, janjičari su izvršili najveće zulume u gradu  i opet ga osvojili. Hrabri borci su do zadnjeg metka branili grad. "Mečkin kamen" je mesto na kome je Vojvoda Pitu Guli sa svojom četom branio grad, do poslednjeg metka koji su ostavili za sebe nebi li pali u ruke Turcima.

41 god nakon Ilindenskog ustanka u manastiru Sv. Prohor Pčinjski je održano Prvo zasedanje ASNOM-a, na kome su udareni temelji ravnopravne, federalne države Makedonije, u sastavu DF Jugoslavije. Na zasedanju je bilo 115 delegata. Panko Brašnarov koji je otvorio zasedanje je rekao: "Danas je drugi Ilinden, kad se udaraju temelji  makedonske države".  Za predsednika je jednoglasno izabran Metodije Andonov-Čento. Na zasedanju je doneto rešenje da makedonski jezik bude službeni jezik u državi i  doneta je Deklaracija o ljudskim pravima građana u  demokratskoj Makedoniji.

To su dva makedonska Ilindena, praznici koji su temelj  makedonske države.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Kalina, 02.08.2012.
Ponosna sam što su neki od mojih predaka bili borci u Ilindenskom ustanku, ostali živi i dočekali duboku starost. Bravo za tekst Izida
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Tako to ide: Najpre nekome oprostiš nešto, a onda oprostiš sebi što si mu oprostio.

Đorđe Balašević

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |