ILINDEN - makedonski praznik

01 Aug 2012
Autor Izida
1388 pregleda

"Ilinden" ima posebno značenje u istoriji makedonskog naroda. 02.08. - jedan datum, a dva velika praznika. Prvi je 02.08.1903. god. kad je podignut Ilindenski ustanak u Kruševu i drugi 02.08.1944. god, kad je u manastiru "Sv. Prohor Pčinjski" održano Prvo zasedanje ASNOM-a.

ILINDEN - makedonski praznik

1903. god za vreme Otomanske imperije, organizacija TMRO je podigla ustanak protiv imperije. Odabrali su sveti praznik Sv. Ilija, kao dan ustanka. Ustanak je podignut u gradu Kruševu. U istoriji Osmanlijske imperije, Kruševo je bio prvi oslobođeni grad u Makedoniji. Vojvoda Nikola Karev je predvodio ustanak i nakon oslobođenja grada proglašena je prva republika na Balkanu "Kruševska Republika". Ustanici su hrabro čuvali grad i oslobođenu teritoriju 10 dana. Napadom Turaka sa svim silama, nakon 10 dana Kruševo je bilo razrušeno, zapaljeno, janjičari su izvršili najveće zulume u gradu i opet ga osvojili. Hrabri borci su do zadnjeg metka branili grad. "Mečkin kamen" je mesto na kome je Vojvoda Pitu Guli sa svojom četom branio grad, do poslednjeg metka koji su ostavili za sebe nebi li pali u ruke Turcima.

41 god nakon Ilindenskog ustanka u manastiru Sv. Prohor Pčinjski je održano Prvo zasedanje ASNOM-a, na kome su udareni temelji ravnopravne, federalne države Makedonije, u sastavu DF Jugoslavije. Na zasedanju je bilo 115 delegata. Panko Brašnarov koji je otvorio zasedanje je rekao: "Danas je drugi Ilinden, kad se udaraju temelji makedonske države". Za predsednika je jednoglasno izabran Metodije Andonov-Čento. Na zasedanju je doneto rešenje da makedonski jezik bude službeni jezik u državi i doneta je Deklaracija o ljudskim pravima građana u demokratskoj Makedoniji.

To su dva makedonska Ilindena, praznici koji su temelj makedonske države.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Kalina, 02 Aug 2012

Ponosna sam što su neki od mojih predaka bili borci u Ilindenskom ustanku, ostali živi i dočekali duboku starost. Bravo za tekst Izida

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru