“Duvanje je cool” – kvartet klarinetista „Nevski“

Autor AktuelnostiScenaMuzikaKultura

U okviru programa borbe protiv narkomanije „Duvanje je cool“, sinoć je na Kolarcu održan nesvakidašnji koncert klasične muzike, čiji je promoter bio Sergej Trifunović. Klarinetisti sa ponosom ističu da duvaju svakoga dana već 15 godina i to po pet sati dnevno.

Kvartet klarinetista “Nevski”, poznat po kabaretsko scenskom pristupu koncertima klasične muzike, sinoć je u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, publici predstavio „Prvoaprilsko duvanje“. Osmišljen kao muzičko pozorište u kojem se osim klačicne i evergrin muzike, moglo čuti mnoštvo šaljivih skečeva, klarinetisti su sinoć razbili ustaljene norme koncerta klasične muzike i dokazali da je "duvanje cool".

Reč ''duvanje'' je glagol koji označava ispuštanje vazduha iz pluća, a potom i usta sa izduvavanjem u pisak duvačkog instrumenta. Upotreba ove reči danas za jedne iziskuje hrabrost, za druge prestiž čak i dozu drskosti. Kvartet klarinetista je koristi na duhovit ali tačan način kada sa ponosom kažu: " Da, duvamo već 15 godina svaki dan po nekoliko sati!"

Sa željom da svojim zanimljivim, drugačijim i duhovitim nastupom privuku i mlađu publiku u koncertne dvorane, duvački kvartet “Nevski” je sinoćnim koncertom započeo kampanju borbe protiv narkomanije koja će trajati narednih godinu dana. Ovo je bio početak turneje po Srbiji u okviru koje će klarinetisti posetiti osnovne i srednje škole u gradovima u kojima je procenat narkomanije u porastu. Osim koncerta u okviru ove kampanje će biti održana predavanja o lošim stranama “duvanja” a sve sa ciljem da se uputi duhovit ali kategoričan apel mladima da je dokolica najveći neprijatelj njihove mladosti, a narkomanija i ostali poroci posledica upravo te dokolice, koju lako mogu da prenebegnu kroz bavljenje nečim kreativnim, kao što je muzika.

Duvanje može da bude stvarno cool.

Pacijenti: KVARTET NEVSKI - Nikola Ulemek, Đorđe Jovanović, Adam Bou, Miloš Bjelica Psihijatar: Sergej Trifunović

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

U današnjem svetu, koji je carstvo iluzija, željno grabimo za osloncima i temeljima. Ali nema drugih, sem poštenog postupanja, i strogog isključenja svake neiskrenosti i obmane. Ma kakve igre da drugi igraju s nama, mi sami sa sobom ne treba nikakvu igru da igramo; sami pred sobom moramo ostajati najpošteniji i najistinitiji.

Ralf Valdo Emerson

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |