Stakloduvači, zaboravljeni majstori koji su darivali život staklu

Autor RiznicaVremeplovLjudi i događajiUmetnost

Starije generacije se dobro sećaju kakav ugled u svetu su uživale naše staklare, a posebno stakloduvači i graveri Srpske fabrike stakla iz Paraćina. Stručnjaci staklarske proizvodnje tvrde da kvalitet umetničkih predmeta rođenih u pogonu za ručnu obradu stakla ni malo ne zaostaje za svetski poznatim Murano staklom i čuvenim češkim kristalom.

Nije bez razloga baš u Srpskoj fabrici stakla između 1978. i 1992. godine održavan Intenacionalni simpozijum umetnički oblikovanog stakla. Ovo je bio skup najviđenijih dizajnera stakla iz celoga sveta. Svakoj njihovoj zamisli i skici paraćinski čarobnjaci su darivali opipljivu dimenziju.

Paraćinska staklara se danas nalazi u vlasništvu Konzorcijuma „Glas industri” (Glass Industry) iz Bugarske. U cilju efikasnije proizvodnje izvršena je modernizacija i automatizacija obrade stakla. Mašine su zamenile čoveka i za paraćinske stakloduvače koji su decenijama kroz staklarske lule izduvavali umetnost, više nije bilo mesta. Početkom 2013. godine ugašena je poslednja peć u pogonu za ručnu obradu stakla.

Ma kakvih previranja je bilo tokom promene vlasničke strukture, potpuno je nejasno, degradirajuće i ponižavajuće što se u istorijatu Srpske fabrike stakla ni jednom rečju, ni jedim slovom ne pominju paraćinski majstori koji su svoje umeće prenosili sa oca na sina radeći u neljudskim uslovima, na korak od peći u kojoj je 1200°C, pijući i po 15 litara vode na dan. O tradiciji stakloduvača i gravera svedoče samo malobrojne fotografije i kolekcije koje se većinom nalaze u privatnom vlasništvu.

Budimo čuvari tradicije

Ukoliko posedujete neki primerak ručno duvanog ili brušenog stakla koji je nastao u paraćinskoj fabrici, pošaljite nam fotografiju, rado ćemo je objaviti. Svaki podatak vezan za predmet bi nam bio dragocen.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Oprosti. Bila je to najljepša riječ koju je moglo pronaći njegovo kukavičko poštenje. Tako me srećno skinuo sa savjesti i prijateljski ispratio u prošlost.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |