Tajna nakita skrivenog u limenoj šolji iz Aušvica

Autor SvetVremeplovIstorija

Ni posle sedam decenija od oslobađanja zloglasnog nacističkog logora u Poljskoj užas ovog mesta ne prestaje da uznemirava svetsku javnost. U lažnom dnu neugledne plehane šolje, radnici muzeja su pronašli zlatan prsten i narukvicu.

Životna priča koja se krije iza ovog nakita zauvek će ostati tajna, odneta u smrt zajedno sa preko milion Jevreja koji su stradali u Aušvicu. Ono što je ostalo na dnu plehane šolje je više od nakita - memoari beznađa, straha i tračka nade.

„Vidimo strah ove osobe, jer je sakrila nakit”, rekao je Pavel Savicki, portparol muzeja Auschwitz-Birkenau. „Na neki način, vidimo i da se nadala da će preživeti.”

Analize su pokazale da je nakit izrađen u Poljskoj, u periodu od 1921. do 1931. godine. Napravljen je od zlata, srebra i bakra. Sačuvan je u lažnom dnu šolje, umotan u parče tkanine. Plehana šolja u kojoj je nađen je jedna od 12,000 posuda izloženih u muzeju. Na njima su urezane slike, radovi logoraša koji su urezujući slike dece, životinja i cveća obeležavali svoje jedino vlasništvo u kampu smrti.

„Nemci su obično lagali deportovane Jevreje da ih preseljavaju ili vode na prinudni rad, i naglašavali da sa sobom smeju da ponesu malo prtljaga. Na taj način su im davali lažnu nadu da će preživeti, što ih je navodilo da sa sobom ponesu ono malo dragocenosti što im je preostalo. To je pljačku pre pogubljena činilo lakšom. Način na koji su logoraši među stvarima skrivali svoje dragocenosti znači da su prozreli nameru pljačke, ali i još uvek sačuvali nadu da neće završiti u gasnim komorama” - objasnio je poreklo brojnih dragocenosti, koje su u posleratnim godinama nađene skrivene u raznim predmetima, direktor muzeja Pjotr Civinski.

Trupe Crvene armije su oslobodile Aušvic u januaru 1945. godine. Zatekle su 7,000 logoraša, od kojih su mnogi bili na samrti. Dve ipo godine kasnije otvoren je muzej Auschwitz-Birkenau. Samo prošle godine ga je posetilo 1,7 miliona ljudi.

Izvor: The Guardian

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Mi zapravo ne znamo šta je potrebno da živimo da bismo bili srećni, usrećeni, pronađeni, spokojni. Kao da mi ljudi ne uzimamo odgovornost za svoj život, niti uopšte znamo kako bi trebalo da ga živimo, jer smo zatrpani glupostima, ohološću i nebitnostima. Ako u svakodnevnom životu nisi sposoban da osetiš kako reaguješ na drugog, to je problem. Mi svaki put sebe unižavamo kada smo loši prema drugima, nikog drugog suštinski, samo sebe same, pa i te druge. Unižavamo dakle onda sve nas.

Zoran Kostić Cane

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |