Poštanske marke posvećene škotskim heroinama u Srbiji

Autor Tema danaSvetVremeplovLjudi i događajiIstorija

U slavu njihove hrabrosti i požrtvovanosti, likovi šest Škotlanđanki koje su tokom Prvog svetskog rata volontirale u Srbiji našli su se na seriji poštanskih markica i koverata. Njih je u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije izdalo preduzeće Pošte Srbije i na taj način zaokružilo dvogodišnjicu proslave završetka Prvog svetskog rata.

Serija markica Britanske heroine Prvog svetskog rata u Srbiji štampana je u tiražu od 10000 primeraka, a njihovo idejno rešenje potpisuje Marina Kalezić.

 

  • Kapetan Flora Sanders je jedina među njima koja nije Škotlanđanka, već Britanka škotskog porekla. U Srbiju je stigla 1914. godine kao bolničarka, ali je ubrzo postala aktivna učesnica u borbi i jedina Britanka koja je nosila oružje u Prvom svetskom ratu, i to kao pripadnica srpske vojske. Odlikovana je najvišim vojnim priznanjima i ostala je da živi u Srbiji. Bila je učesnica je i Drugog svetskog rata.
  • Evelina Haverfild, škotska humanitarna radnica posvećena pravima žena, bila je upravnica Škotske ženske bolnice u Srbiji. Osnovala je prvo ratno sirotište.
  • Dr Elsi Inglis je jedna od prvih žena koje su diplomirale na Univerzitetu u Edinburgu. U Srbiji je vodila brojne kampanje za prava žena i jedan je od osnivača Škotske ženske bolnice u Srbiji.
  • Dr Elizabet Ros je završila medicinu na Univerzitetu u Glazgovu. Došla je u Srbiju kao volonterka 1914. godine. Preminula je 1915. godine, tokom epidemije tifusa.
  • Dr Ketrin Mekfejl se tokom Prvog svetskog rata uključila u humanitarni rad u Srbiji. Ostala je zapamćena kao osnivač prvog odeljenja pedijatrije u Beogradu, 1921. godine.
  • Dr Izabel Emzli Gelovej Haton se priključila Škotskoj ženskoj bolnici 1915. godine, nakon što je odbijena u Kancelariji za ratne operacije u Londonu. Volontirala je u Francuskoj, Grčkoj i Srbiji do 1920. godine.

Poštanske marke sa likovima ovih hrabrih i požrtvovanih žena su deo šire kampanje britanske ambasade koja će podsetiti na doprinos 600 Britanki u ratnim stradanjima u Srbiji. Pored sećanja na njihovu ulogu u ratu, Velika Britanija želi da podigne svest o univerzalnoj patnji, solidarnosti i jednakosti polova, kao delu procesa izgradnje prisne prijateljske veze sa Srbijom.

Izvor: BBC

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Biti zaljubljen ne znači nužno i voleti. Biti zaljubljen je određeno stanje; voleti je čin. Stanje podnosimo, za čin se odlučujemo.

Denis de Rougemont

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |