Priča o plaži koja se izborila sa ljudskom bahatošću - Staklena plaža u Kaliforniji

Početkom 20. veka stanovnici mesta Fort Bragg u Kaliforniji su redovno bacali otpad na obližnju plažu. U to vreme plaža je bila u vlasništvu kompanije Union Lumber i na nju je odlagano bukvalno sve: od stakla, plastike, preko kućnih aparata, do automobila. Kada bi postala potpuno zatrpana, otpad bi se palio da bi se napravilo mesta za novi. 

Tek 1967. godine je doneta zabrana odlaganja otpada, kada su preduzete mere i uloženi veliki napori da se plaža grubo očisti. Ipak, fizički je bilo nemoguće uklonitii tone i tone razbijenog stakla i tada je na scenu stupila majka priroda, koja je našla rešenje za ovo neoprostivo ljudsko ponašanje. Tokom sledećih decenija talasi su zapljuskivajući obalu, glačali krhotine stakla i pretvarali smeće u prelep pejzaž. Plaža je posebno atraktivna prilikom izlaska i zalaska Sunca, kada stakleni kamenčići reflektuju svetlost, stvarajući zaslepljujuće šarene prizore.

Staklena plaža je 2002. godine postala vlasništvo California State Parka, a nakon dodatnog uređenja MacKerricher State Parka. Poslednjih godina ova plaža je postala vrlo popularna za turiste koji dolaze u potragu za lepim komadićima stakla u želji da ih ponesu za uspomenu, uprkos strogim zabranama odnošenja stakla.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svoju sam organizaciju izgradio na strahu.

Al Capone

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |