Dokle doseže čovekova bahatost?

Autor ScenaSvetPriroda i životinjski svetNaš izbor

Animirani video Stiva Katsa o neodgovornom, a potom kroz istoriju zagađenja naše planete i bahatom ponašanju čoveka prema prirodi, videlo je više od šest miliona ljudi, što je za Youtube zaista mnogo, ali za našu planetu veoma malo.

Ovaj londonski animator je u nešto više od 3 minuta crtanog filma pokazao kako se razvojem civilizacije menjao odnos čoveka prema prirodi. Šume su raskrčene zbog izgradnje autoputeva, prirodna hrana zamenjena ekstratima, a na plodnom zemljištu nastali su betonski gradovi.

Video govori o čoveku koji nemilosrdno krči prirodu zbog sopstvene sebičnosti, uništavajući sve što mu se nađe na putu. Svaki projekat mu je zanimljiv samo dok ga ne završi, a potom kreće u nove pohode na putu lagodnog života. Kada je konačno stigao na vrh, nije primetio da je tokom svog putovanja uništio sve oko sebe kako bi seo na tron sa koga je jedino mogao da upravlja đubretom.   

Sa željom da nas natera da razmislimo šta smo učinili sa jedinim mestom koje imamo za život i šta će se desiti ako hitno nešto ne preduzmemo, Stiv Kats je ovaj crtani film nazvao kratko i jasno, “Čovek”.

Šta je čovek? Neki vele koren cveta što u nebo cveta. A ja velim, cvet je čovek, al’ mu je koren u paklu stvoren! – Šandor Petefi

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ljubav je pred nas iskočila, kao što iz zemlje iskače ubica. Oboje nas je pogodila. Tako pogadja munja. Tako pogadja finski nož. Oprostite, pijan sam... I pisac...

"Majstor i Margarita" - M. Bulgakov

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |