Drveće koje je izvajao vetar

Autor Priroda i životinjski svetPutovanja

Mesto Slope Point nalazi se na najjužnijoj tački Južnog ostrva, manjeg od dva glavna ostrva koja čine Novi Zeland. Ovaj region je pod stalnim udarima hladnih jugo-zapadnih vetrova koji duvaju sa Antartika.

Vetar je toliko jak i nemilosrdan da je svo drveće koje raste na ovoj padini povijeno i izvitopereno. Padinu stočari još uvek koriste za uzgoj ovaca, i mada ni njihov broj nije veliki ovde sem ovaca nema drugih životinja, a ni ljudi. Doseljenike koji  su pokušavali da nasele Slope Point gradeći barake u gustoj mreži drveća uporni vetrovi su brzo oterali.

Iako je nemoguće živeti i obavljati bilo kakav posao na ovom mestu, vredi doći samo zbog pogleda koji se pruža na stenovitu obalu, divlje grebene i ovo drveće sa kojim se oštra klima Slope Pointa vekovima poigrava.

foto: Kurositas

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Nagrade treba prezirati, ali tek kad ih već dobiješ.

Mihiz

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |