Picasso je stigao u Zagreb

Autor KulturaDešavanja u regionuNaš izbor

Dela Pabla Picassa (1881- 1973), slavnog španskog slikara, vajara, crtača i grafičara, jednog od najpriznatijih umetnika 20. veka juče su uz velike mere obezgeđenja stigla u Zagreb.

Najskuplja izložba u hrvatskoj istoriji koja će koštati više od milion evra biće postavljena u galeriji Klovićevi dvori, i trajati od 23. marta do 7. jula 2013. godine.

Musée Picasso,  gde su inače izložena dela slavnog umetnika i začetnika kubizma, je nakon 25 godina rada u fazi rekonstrukcije. Očekuje se da će novi izložbeni prostor biti tri puta veći od postojećeg. U toku je formiranje stalne postavke ovog muzeja, i kada rekonstrukcija bude završena, sumnja se da će Picassova dela ikada više napustiti parisku četvrt Marais i L’Hôtel Salé, u kojoj se nalazi Musée Picasso.

Picassove slike, crteži i skulpture su sada na turneji koja je započela 2008. godine grandioznom izložbom u Museo Nacional centro de arte Reina Sofía de Madrid. Izložbe su uvek pratila politička i diplomatska događanja, tako je madridska izložba obeležila 100. godišnjicu invazije Španije na Francusku. Izložba je nastavila put od Ujedinjenih Arapskih Emirata, Japana, Australije, Helsinkija, Moskve, St. Petersburga do brojnih gradova u SAD. Postavka u Klovićevim dvorima u Zagrebu predstavlja kulturni događaj od izuzetnog značaja, i očekuju se brojni posetioci iz celog regiona.

Biće izloženo 56 slika i skulptura, a posetioci će između ostalog moći da vide Čoveka sa kapom, rad četrnaestogodišnjeg Picassa, melanholičnu lepoticu Olgu Kohlovu, Picassovu supruga koju je početkom 20. veka naslikao u neoklasicisčnom stilu, Dve žene koje trče plažom, kubističku viziju iz 1922, Portret Dore Maar iz 1937., jedan od slavnih portreta slikarove muze i francuske umetnice slovenskog porekla,  jednooku Celestinu iz “plavog perioda”, skulpturu Koze iz 1950, i autoportret Nedelja, završen 1971. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Sve ce proći. Ali kakva je to utjeha? Proći ce i radost, proći će i ljubav, proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |