Njeno veličanstvo, priroda

Autor Priroda i životinjski svet

Ni u svojim najlepšim snovima čovek nije mogao smisliti nešto lepše od prirode. (Lamarten)

Smeštena u delti reke Liaohe na severoistoku Kine, na oko 30 km od grada Pandžin, Crvena plaža je zaštićeni rezervat koji privlači dosta pažnje u ranu jesen, kada trava potpuno pocrveni. Grimizna nijansa koja svakog septembra prekrije deltu reke je još jedan primer da je priroda veliki umetnik, a planeta platno za oslikavanje predivnih slika. Plaža je dobila ime po svom izgledu koji je prouzrokovan vrstom morske trave niskog, žbunastog tipa, koja ovde raste u zemljištu bogatom solima. Ova biljka koja počinje da raste u aprilu i maju, tokom celog leta ostaje zelena, međutim u jesen postaje goruće crvene boje, pa u septembru dostiže najdramatičniji izgled, kada i dolazi najveći broj turista.

Plaža izgleda kao beskonačni crveni tepih i čini neverovatan pejzaž. Većina Crvene plaže, od oko 1,4 miliona hektara, je prirodni rezervat i zatvorena je za posetioce. Turisti mogu obići samo mali, odvojen deo, predviđen za posete. U ovom rezervatu se može naći preko 236 sorti životinja. Pri dolasku plime, grimizna trava se njiše u ritmu talasa, što uvećava ovu lepotu. Postoje crvene plaže na Santoriniju i na kanadskom ostrvu Princ Edvard, koje imaju crvenu boju rđe, zbog vulkanskog peska ili visokog sadržaja gvožđa, međutim, nisu ni prineti ovakvoj crvenoj boji.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
mikolas, 28.08.2012.
Ovo me je mislima vratilo u ona srećna vremena, i podsetilo na emisije čuvenog engleskog botaničara Dejvida Belamija. Bravo za prirodu i članak o njoj!
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ljudima ne mogu udahnuti svoju ljubav i oni ne mogu da mi je vrate. Gledaju me hladno, sumnjičavo odmjeravaju opasnost koja im od mene preti i zatvoreni svakako, zatvaraju se još više na prvu neočekivanu reč, na prvi nenaviknut pokret, ili odmah napadaju, braneći se jer više vole da ubiju nego da strahuju.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |