Mar Chiquita, mali raj sa dva lica

U zaštićenoj uvali blizu istočnog kraja dugog stenovitog zida kod obale Manati u severnom Portoriku leži plaža Mar Chiquita (Malo more).

Zaštićena stenovitim zidom od ćudljivog Atlantika, Mar Chiquita je ujedno i plod njegove grubosti. Talasi koji su probili stenoviti zid formirali su zaliv dug 25 metara. Ovaj zanimljiv zaliv nije mirno mesto pogodno za nesigurne plivače, kako bi se dalo pomsiliti. Raspored stena je takav da povratni talasi koji dolaze od brodova u kombinaciji sa plimom i osekom stvaraju izuzetno visoke talase koji su raj samo za iskusne i ekstremnom riziku skone surfere. Dodatnu opasnost predstavljaju brojne podvodne struje oko stena koje ih često izbace na otvoren okean.

Nekada popularna plaža, Mar Chiqita je zbog urbanog razvoja u delu gde je obala pitomija i svoje ćudljive prirode danas skoro pusta. Posetioci su uglavnom porodice kampera koji dolaze zbog zlatnog peska i hlada ogromnih stabala palmi. Oni se pre opredeljuju za sunčanje i sportove na plaži nego na pomorske zanimacije u privlačnim i opasnim vodama Mar Chiquite.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne. Svi imaju loša iskustva. Nismo li se malo puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji, pa ispadaju naivni. Jer su oni drugi - postali još gori.

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |