Umetnost ravnoteže kamena

Radovi umetnika Majkla Greba predstavljaju zanimljivu simbiozu lepote prirode, snage meditacije i umetnosti fotografije. On preko svojih instalacija od kamenja i stena oživljava skulpture koje naoko prkose gravitaciji.

Od 2008. godine kada je Greb napravio prvu skulpturu u Boulder Kriku u Koloradu do danas, ova veština se isprofilisala kao prava umetnost, ali i kao oblik meditacije. Shvatajući koliki uticaj njegove zanimljive fotografije imaju na posmatrače, Majkl se potrudio da demistifikuje proces stvaranja skultura koje nezvao Lepak gravitacije (Gravity Glue).

Iako se čini da je kamenje prosto naslagano jedan na drugi, iza uspešne skulpture stoji čitav proces upoznavanja i najsitnijih neravnina na površinama i osluškivanje vibracija kamena:

„Ravnoteža zahteva namjanje tri tačke oslonca. Srećom, svaki kamen je prekriven velikim brojem malih i velikih useka, koji se ponašaju kao tronožac koji će mu pomoći da se osloni na drugi kamen, ili da kamenje oslonite na njega. Ukoliko pažljivo pratite vibraciju kamena, naučićete da prepoznate i najmanje ,klikove’ kada se useci kamena spajaju jedan sa drugim.”

Majkl Greb preko fotografija i video-snimaka svojih radova šalje optimistične poruke do oka posmatrača. One govore da ništa nije nemoguće ni neizvodljivo, čak i ukoliko se oku čini da jeste, i da je svako kreativni tvorac svoje stvarnosti.

 

Izvor: Gravity Glue

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Čuvajte se besa strpljive osobe.

John Dryden

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |