Lepeza, novi most u Londonu

Autor Tema danaSvetPutovanjaNauka i tehnologijaUmetnost

Čuvenim londonskim mostovima se nedavno pridružio još jedan mali spomenik dizajna, koji se otvara poput japanske lepeze u Padington slivu smeštenom u Trgovinskom kvartu Londona.

Firma Knight Architects na čelu sa arhitektom Bartlomejem Halačekom osmislila je pešački most sastavljen od pet čeličnih zrakova, dobro pričvršćenih na jednoj obali Grand Union kanala, koji se po potrebi podižu i spuštaju.

Pored lepote, Lepezu (The Fan Bridge) odlikuje i preciznost izrade. Prostor između zrakova zbog bezbednosti ni na jednom mestu nije smeo biti veći od 3mm, što je poseban podvig ako se uzme u obzir da je tehnički izuzetno teško uklopiti pet pokretnih čeličnih staza dugih 20m.

Novi most se nalazi u blizini čuvenog mosta koji se uvija u rolnu (The Rollong Bridge), rada Tomasa Hedervika, i sada već postaje jasno da dizajneri obale Grand Uniona vide kao pogodno mesto za prezentovanje svojih neobičnih ideja iz polja mostogradnje.

Arhitekte koje su osmislile ovaj pešački most, dug 20 a širok 3 metra, su za svoju ideju 2012. godine dobile nagradu za dizajn plana mosta u obliku „kinetičke skulpture“. Kako stari Tower Bridge predstavlja jednu od najvećih znamenitosti Londona, ne čudi da i savremeni dizajneri svoje ideje pronalaze u mostovima koji se podižu i omogućavaju prolaz velikih brodova, čak i kada ih grade na mestima koja nisu važni plovni putevi.

Most Lepeza je deo većeg projekta obnavljanja ovog dela Londona i biće dopunjen parkovima, baštama, otvorenom pozornicom i vodopadima.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Stil je način da kažete ko ste a da ne izgovorite nijednu reč.

Rachel Zoe

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |