Vražiji most u rajskoj bašti

Sagrađen je davne 1860. godine preko jezera Rakoci u parku Azaleja i Rododendron, najvećem parku u nemačkoj Saksoniji. Zbog izuzetne graditeljske preciznosti, most i njegov odraz u vodi čine savršeni krug iz svakog ugla iz kog ga posmatrate. Ovaj prizor svakodnevno privlači brojne posetioce i fotografe.

Park je napravljen za viteza Fridriha Hermana Rotščika, a pored Rakoci mosta u njemu se nalaze mnogobrojne bašte i arhitektonske atrakcije gotskog tipa. Park je pravljen po uzoru na engleske bašte i obiluje malim bazenima i jezerima. Najbolje vreme sa posetu je maj, kada su azaleje i rododendroni po kojima je dobio ime u punom cvatu.

Obe strane osnove mosta sagrađene su od jakog, uvoznog kamena kojim su formirane tanke stenovite spirale nalik savršeno ujednačenim prirodnim odronima, a luk je građen od različitih vrsta domaćeg kamena. Kao i mnogi mostovi ovog tipa u Evropi, masovno građeni uglavnom u periodu srednjeg veka (1000-1600. godine), ali i kasnije, i ovaj je nazvan Vražiji (đavolji) most zbog verovanja da su ovakvi mostovi previše opasni ili čudesni da bi ih napravila ljudska ruka.

U narodu je postojalo verovanje da graditelj mosta mora da napravi sporazum sa đavolom i obeća mu dušu prve osobe koji će ga preći, da bi mu zauzvrat moćna ruka zla pomogla da napravi šta je zamislio. I sami graditelji su verovali u tu legendu, pa bi po običaju prva „duša” koja pređe most bila pas, od čije bi se dobrote nečastivi prepao i pobegao bez naplate. Većina „vražijih” mostova je zapravo imala jednu zajedničku karakteristiku, njihovi graditelji su bili više zaokupljeni estetikom građevine nego njenom bezbednošću i funkcionalnošću.

Danas je most moguće posmatrati samo iz parka, koji je sa besplatnim ulazom i parkingom stalno otvoren za posetioce, ali je hod po mostu zabranjen da bi se građevina sačuvala od propadanja. Zbog novih tendencija u epskoj fantastici, koje su došle sa Tolkienovim Gospodarima prstenova, most polako gubi svoj pakleni naziv i sve češće se spominje kao „most Hobita”.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 23.04.2016.
Ovi divni foto-zapisi beleže trenutke neopisive lepote, koje svakog ljubitelja Prirode ostavljaju bez daha i reči... I zaista, ovim fotosima potvrđuje se da jedna slika vredi kao hiljadu reči!
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Morate pronaći ono što volite. To je istina koja vredi i za rad isto kao i za ljubav. Vaš rad će ispuniti veći deo vašeg života i jedini način da istinski budete zadovoljni je da radite ono za šta verujete da je sjajan i značajan posao, a jedini način da obavljate sjajan i značajan posao je da volite to što radite. Ako to još niste našli nastavite da tražite, ne smirujte se.

Stiv Džobs

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |