Najlepši mostovi sveta (III) – Westminster, London

Autor FeljtoniPutovanjaNajlepši mostovi sveta

Današnja verzija Westminster mosta, najstarijeg pešačkog i saobraćajnog mosta preko reke Temze u Londonu, koji spaja Westminster na severnoj i Lambeth na južnoj strani, otvorena je 1862. godine. Spada u red stabilnih, lučnih mostova čiji su noseći stubovi oblikovani tako da formiraju lukove.

Sadašnji most je sredinom 19. veka zamenio svog prethodnika napravljenog od balvana i portlandskog kamena, koji je postao nebezbedan za saobraćaj i skup za održavanje. Arhitekta Thomas Page osmislio je novi Westminster most dugačak 252, a širok 26 metara. Čeličnom mostu sa sedam lukova gotske detalje je dodao Charles Barry, arhitekta koji je projektovao Westminster palatu u neposrednoj blizini mosta. Gotski detalji ističu lepotu ove građevine koja je u osnovi jednostavne građe i ravnih linija.

Najveći deo mosta je ofarban zelenom bojom, istom nijansom u kojoj su stolice u Donjem domu Westminster palate koji gleda na most. Zanimljivo je da je Lambeth most, koji se nalazi sa druge strane palate ofarban crvenom bojom, poput stolica u Gornjem domu koji gleda na tu stranu reke.

Zbog blizine najpoznatijih londonskih znamenistosti poput Satne kule (Big Ben), Westminster palate i čuvenog Točka (London Eye), ovaj most predstavlja nezaobilznu destinaciju turista, i jednu od omiljenih scenografija rediteljima koji snimaju filmove u britanskoj prestonici.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

U glavi pijanog čoveka vrti se tek posle dve ili tri čašice, a u glavi sujetnog vrti se već posle prvog laskanja.

Mahatma Gandi

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |