Najlepši mostovi sveta (III) – Westminster, London

Najlepši mostovi sveta (III) – Westminster, London

Današnja verzija Westminster mosta, najstarijeg pešačkog i saobraćajnog mosta preko reke Temze u Londonu, koji spaja Westminster na severnoj i Lambeth na južnoj strani, otvorena je 1862. godine. Spada u red stabilnih, lučnih mostova čiji su noseći stubovi oblikovani tako da formiraju lukove.

Sadašnji most je sredinom 19. veka zamenio svog prethodnika napravljenog od balvana i portlandskog kamena, koji je postao nebezbedan za saobraćaj i skup za održavanje. Arhitekta Thomas Page osmislio je novi Westminster most dugačak 252, a širok 26 metara. Čeličnom mostu sa sedam lukova gotske detalje je dodao Charles Barry, arhitekta koji je projektovao Westminster palatu u neposrednoj blizini mosta. Gotski detalji ističu lepotu ove građevine koja je u osnovi jednostavne građe i ravnih linija.

Najveći deo mosta je ofarban zelenom bojom, istom nijansom u kojoj su stolice u Donjem domu Westminster palate koji gleda na most. Zanimljivo je da je Lambeth most, koji se nalazi sa druge strane palate ofarban crvenom bojom, poput stolica u Gornjem domu koji gleda na tu stranu reke.

Zbog blizine najpoznatijih londonskih znamenistosti poput Satne kule (Big Ben), Westminster palate i čuvenog Točka (London Eye), ovaj most predstavlja nezaobilznu destinaciju turista, i jednu od omiljenih scenografija rediteljima koji snimaju filmove u britanskoj prestonici.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Kad jedno određeno stanje počne da vas muči, da postaje neizdrzljivo, nemojte stajati u mestu, jer bolje neće biti, još manje pomisljajte na bežanje natrag, jer se od toga pobeći ne može. Da biste se spasli, idite napred, terajte do vrhunca, do apsurda. Idite do kraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi. U tome je lek. Preterati, znači isplivati na površinu, osloboditi se. To važi za sve: za rad, za nerad, za poročne navike kojih se stidite a kojima robujete, za život čula, za muku duha.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru